https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/september/2013-39-olier-dufte-p.jpg
Træning og kost

18 olier og dufte der påvirker dit humør

15. oktober 2014
af Vibeke Lou -
Foto: Stock
Dufte kan gøre dig glad, afslappet, sexet, rolig eller fuld af energi. Lær, hvordan du bruger dufte til at påvirke dit humør.

Generelt er det sådan, at alle former for citrus-dufte - altså appelsin, grape, mandarin og citron - gør os glade og i godt humør. Andre dufte som rosmarin, basilikum og pebermynte skærper koncentrationen og gør det lettere at fokusere på f.eks. en arbejdsopgave. Og er du stresset og urolig, er det duften af cedertræ, lavendel og rose, du skal indsnuse for at falde ned. Ylang ylang-duften får dig til at føle dig sexet - faktisk indgår den i parfumen Chanel no. 5 - og er generelt kendt for at være seksuelt opstemmende. Og sådan kan man blive ved - der findes omtrent en duft til enhver stemning.

Når man skal vælge en duft eller parfume til sig selv, gælder det om at mærke efter, hvad der passer til ens type. Ifølge Ulla Kvintel, som også er formand for Foreningen af Danske Aromaterapeuter, nytter det nemlig ikke at vælge en duft med masser af ylang ylang, hvis man i virkeligheden er en stilfærdig mus, der helst går i ét med tapetet. Så kan omgivelserne nemlig mærke, at der er noget "galt", fordi duften ikke matcher personens karakter. Og det kan skabe signalforvirring.

Aromaterapi derhjemme

Vil du derimod gerne give dit humør et skub i den rigtige retning, kan du uden problemer gå i gang med at eksperimentere med aromaterapi derhjemme. Det nemmeste er at købe en lille duftlampe, som kan stå og sprede aroma i rummet. En duftlampe fungerer på den måde, at den har en lille indbygget skål, hvor man hælder lidt vand og 5-10 dråber æterisk olie i. Under skålen brænder der et fyrfadslys, som får vandet til at simre, og på den måde frigives olierne til luften - og du indånder dem og får den gode virking.

En anden metode er at blande en neutral massageolie med et par dråber æterisk olie og smøre kroppen ind i det - eller få en anden til at give dig massage med olien. Du kan også dryppe æterisk olie i badekarret eller lave et dampbad til ansigtet, hvor du indsnuser aromaen med et klæde over hovedet og på den måde inhalerer duften meget koncentreret. Eller du kan blande et par dråber olie i en neutral creme og smøre dig ind i den, når du gerne vil skubbe lidt til humøret.

Få den ultimative parfume guide og find den helt rigtige duft til dig

Hvor køber jeg æteriske olier?

Æteriske - eller essentielle - olier er koncentrerede planteolier, som er udvundet enten ved damp, presning eller ekstraktion. De er forholdsvis dyre og sælges derfor i flasker med helt ned til 5 ml. Til gengæld bruger man ganske lidt ad gangen, så selv en lille flaske holder længe. Olierne kan købes i helsekostbutikker eller på nettet - prøv f.eks. www.Urtegaarden.dk

Se de 18 æterisk olier og deres duftes virkning i galleriet nedenfor:

Læs også