https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/sundhed/sutteflasker/sutteflaskeprim.jpg
Sundhed

Sutteflasker - sådan renser du sutteflaskerne korrekt

15. oktober 2013
af Frida Paustian
foto: Pantherstock
De fleste af os bliver i tvivl, når vi står ved hylderne første gang og skal vælge de helt rigtige sutteflasker til vores guldklump. Og når først vi er kommet hjem med alt udstyret, melder sig nye spørgsmål, for det er lidt af en videnskab at holde styr på alle de regler, der er for god hygiejne. Læs med, og få sundhedsplejerkens råd.

Det kan være vanskeligt at navigere rundt i junglen af sutteflasker. Her får du sundhedsplejerske Else Guldagers bedste råd om rensning og holdbarhed.

Rensning af sutteflasker

Hvis du skal gemme modermælk

Frisk udmalket modermælk kan holde sig:

 • 3 døgn i køleskab ved maks. +5 grader
 • 6 måneder i fryser ved -18 grader
 • Sådan gør du:

  Begynd altid med at vaske hænder. Bakterier vokser rigtig godt i modermælk, da den er lun og fyldt med næring. Grundig hygiejne er derfor uhyre vigtig.

  Sørg for, at alle remedier, du bruger, er helt rene. De har enten været i en opvaskemaskine eller er blevet kogt. Sutter skal altid være kogt.

  Sæt den udmalkede mælk i køleskab/fryser med det samme.

  Brug udelukkende beholdere, der er beregnet til opbevaring af madvarer.

  Skriv dato på den mælk, du gemmer.

Når du har givet dit barn flaske, skal du smide resten ud, hvis der er noget tilbage. Herefter gnider du sutterne og delen med gevind, der holder fast på sutten med salt, så de bliver renset for mælkerester - også skruegangene. Skyl al salt af med vand, hvorefter sutterne koges i en gryde i fem minutter. Et godt tip er at holde øje med det! De fleste prøver på et tidspunkt, at gryden koger for længe, og alt vandet fordamper, hvilket resulterer i, at sutterne brænder sig fast i gryden! Det stinker forfærdeligt.

Er du i tvivl om hvilken flaske du skal vælge? Bliv klogere her

Når du skal desinficere sutteflasker, kan du gøre det på en af følgende måder:

1: Rengør dine sutteflasker i opvaskemaskine med tørreprogram ved 65 grader: Du placerer udstyret, så vandet kan rengøre sutteflaskerne ved at sprøjte op i hulrummet og løbe fra.

2: Kogning af sutteflasker i mikrobølgeovn: Du placerer udstyret i et kar med vand og sulfo eller anden sæbe (alt dækkes af opløsningen) og koger udstyret i fem minutter. Bagefter skyller du dine sutteflasker, og lader dem tørre med bunden i vejret på et helt rent viskestykke.

3: Almindelig kogning af sutteflasker i en gryde: Kog sutteflaskerne med vand og sæbe ved 100 grader i minimum fem minutter. Bagefter skyller du, og remedierne tørrer med bunden op i vejret på et rent viskestykke.

Holdbarhed for sutteflasker

Hold øje med især sutteflaskesutterne for at se, om de stadig er gode.

"Tjek med jævne mellemrum, om sutterne er ok stadigvæk. Du trækker simpelthen kraftigt i dem. Så kan du mærke, om de stadig er elastiske og gode, eller om de er ved at mørne," siger Else Guldager.

Læs mere om din babys kostbehov her

Læs også