Family, yawn and tired mother with baby for bonding, quality time and relaxing together at home. New born, motherhood and exhausted mom carry young infant for care, support and affection in bedroom.
Sundhed

Søvnunderskud: Hvad du burde undgå

4. februar 2014
af Lisbeth Madsen, Aller Media
Foto: Pantherstock
Træt, glemsom og ekstra sulten. Søvnløse nætter påvirker de fleste mennesker, så de ikke tænker helt klart og let kommer til at træffe dårlige beslutninger for dem selv.

Hvis du ikke har fået din søvn blot en enkelt nat, så vil bl.a. din reaktionsevne og din evne til at bedømme situationer være væsentligt forringet. Det betyder, at der er visse omstændigheder og beslutninger, du burde undgå, når du oplever søvnunderskud.

Vi har samlet en række forskningsresultater, der viser, hvilke aktiviteter du helst bør undgå og ellers i hvert fald begrænse, når du ikke har fået nok søvn.

Her er de fire vigtigste:

1) Køre bil
Hvis du på nogen måde kan undgå det, så bør du ikke sætte dig bag rattet, når du ikke har sovet nok. Ifølge en undersøgelse fra Henry Ford Hospital Sleep Disorders and Research Center fra 2012, så er der lige så stor risiko for, at du bliver involveret i en trafikulykke, som hvis du har drukket og kører bil. Selv fire timers for lidt søvn vil have den virkning på dine køreevner, viste undersøgelsen.

2) At tage store beslutninger
Det er ikke på den dag med søvnunderskud, du skal beslutte, hvilken bil du vil købe eller skrive under på et huskøb. Ikke med mindre du vil fortryde det, når du atter vågner op. Ifølge en undersøgelse fra Duke University Medical Center fra 2011, så er vi tilbøjelige til at lave en positiv vurdering pga. overdreven aktivitet i et særligt område i hjernen, når vi er trætte.

3) Gå på indkøb
Har du ikke fået en god nats søvn, så bør du ikke gå i supermarkedet på storindkøb. Især ikke uden en meget specifik indkøbsliste. For fuldstændigt ligesom når du er sulten, så vil du foretage indkøb, der indeholder flere kalorier og også i en større mængde. Det viser en undersøgelse fra universitetet i Uppsala fra 2013.

4) Skændes
Hvis du længe har irriteret dig over din kærestes uvaner, så er det ikke på en søvnig dag, du skal gå ind i et skænderi med ham eller hende. En tidligere undersøgelse fra University of California, Berkeley viser, at vi er 60 procent mere tilbøjelige til at reagere på negative og forstyrrende billeder, når vi er trætte, end normalt.

Læs også