hvad er kighoste
Sundhed

Søskende

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Det er en individuel vurdering, om eventuelle søskende skal ligge tæt op ad hinanden i alder eller ej. For nogen er det en tillokkende tanke at få

Det er en individuel vurdering, om eventuelle søskende skal ligge tæt op ad hinanden i alder eller ej. For nogen er det en tillokkende tanke at få sine børn inden for en kort årrække. Man får hurtigt overstået blesjov og natteroderi, og man giver sine børn jævnaldrende legekammerater.
Uanset hvornår man beslutter at få flere børn, vil man kunne opleve, at det større barn møder det lille med aggressive følelser. Det er slet og ret jaloux. Det er vigtigt, at I respekterer, at det store barn er jaloux, og viser forståelse for barnets følelser - også selv om styrken i jalousien måske forskrækker jer. I skal naturligvis ikke acceptere, at det store barn gør den lille ondt.
Hvis dette sker, og hvis barnet har en alder, hvor det forventes at være bevidst om sine handlinger (over tre år), er det et alvorligt tegn på, at den store mistrives og har brug for ekstra opmærksomhed og kærlighed.
Det første møde mellem jeres ældste barn og den lille ny kan komme til betyde meget. Det er en fordel, at den store ikke føler sig skudt til side i de allerførste dage, før han eller hun har etableret bånd til den lille. Det er bedst, hvis den store kan være hjemme og får stor opmærksomhed af far, mens mor er på sygehuset. Især er det vigtigt, at den store kommer hjem før babyen, så der ikke er en baby i huset, når man selv kommer hjem fra ferie hos bedsteforældrene. Så vil barnet nemt opleve, at den nye har hugget dets plads.
Hvis det store barn altid har været mest sammen med sin mor og har været meget knyttet til hende, kan det være en god idé at far og barn finder nogle gode ritualer allerede et stykke tid før fødslen, fx særlige lege, historielæsning, badning og aftenputning. Da er det nemmere for det store barn, når mor må sige fra, fordi hun skal amme. Men det er også dejligt for den store, hvis I finder nogle tidspunkter, hvor han eller hun er i centrum, mens den lille sover.
Hvis spædbarnet er meget vågent, kan det være, at far skal køre tur med barnevognen, mens storesøster eller storebror læser historie med mor. Snak eventuelt med jeres gæster om, at den store ikke må blive glemt midt i hurlumhejet om den lille, og prøv at inddrage den store i arbejdet omkring babyen.
Den store vil helt naturligt synes, at den lille ind imellem stjæler for meget opmærksomhed. Der er ikke andet at gøre end at give barnet ret. Babyer er tidskrævende og fylder meget, og det kan være ærgerligt. Men sådan er det nu engang.
Det er meget forskelligt, om man vælger at holde de ældre søskende hjemme fra daginstitutionen - men hvis man har råd, kan der være store fordele i i hvert fald at holde pladsen åben og ikke tage barnet ud på orlov. Det kan blive for ensomt at gå hjemme med mor og et spædbarn hele dagen, hvis der ikke er andre børn at lege med, og det er svært for mor at få hvilet ind imellem, når der er to børn i forskellige aldre at tage sig af.
Barselsperioden kan alligevel blive en luksuriøs periode for den store, hvor han eller hun kan få lov til at vågne af sig selv og spise lang morgenmad - og kan blive hentet tidligt.

Læs også:
Hvornår skal I have én mere?
Søskendejalousi

Læs også