skoldkopper
Sundhed

Skoldkopper - Det skal du vide!

af Ulla Nielsen 3. december 2008
Næsten alle har prøvet at få skoldkopper. Og har du fået dem én gang, er du immun og så kan du ikke blive smittet igen.

Skoldkopper er en mild virussygdom, der ikke vaccineres imod. Næsten alle får den, da den er meget smitsom.

Det gør skoldkopper

Nogle børn bliver overhovedet ikke syge, når de får skoldkopper, men får bare enkelte små blærer på huden. Andre får en lille smule feber og mange blærer. Enkelte får blærer over hele kroppen. Det kan være et problem, fordi de klør meget, og barnet helst ikke må kradse i dem, da de kan danne ar. Man kan få kløestillende creme og liniment på apoteket, som kan hjælpe.

Enkelte børn kan være så plaget af kløe, at det er en god idé at kontakte lægen, som har mulighed for at ordinere medicin, der kan hjælpe.

Sådan behandler du skoldkopper

Skoldkopper går over sig selv, og er ikke en virus du kan behandle med medicin. Hvis man er meget plaget af knopperne og klørning, kan man anvende xink liniment. Det er et kløestillende produkt, som kan købes på apoteket uden recept. Læs mere om behandling her

Varighed

Sygdommen plejer at være overstået på en uge, og inkubationstiden (tiden fra smitte til sygdomsudbrud) er to til tre uger. Skoldkopper smitter, indtil der er skorpe på alt udslettet.

Skoldkopper hos gravide

Hvis en gravid kvinde, der ikke selv har haft skoldkopper, får sygdommen umiddelbart inden fødslen, skal hun i lægebehandling. Det samme gælder, hvis hun får sygdommen lige efter fødslen. Skoldkopper kan nemlig være farlige for både fostre og helt spæde børn, der ikke har fået immunstoffer via deres mor.

Læs også om skarlagensfeber

Sandt eller falsk? Læs 7 myter om mellemørebetændelse her