skoldkopper
Sundhed

Skoldkopper

af Ulla Nielsen 1. marts 2005
Læs med, og bliv klogere på børnesygdommen skoldkopper.

Hvad er skoldkopper?

Skoldkopper er en mild virussygdom, der ikke vaccineres imod. Virussen hedder varicella zoster-virus og næsten alle får den, da den er meget smitsom.

Hvad er symptomerne på skoldkopper?

Op til sygdomsudbrud, kan der forekomme feber og sløjhed. Nogle har også feber og alment ubehag under hele forløbet.    Sygdommen starter som små røde pletter, som i løbet af nogle timer udvikler sig til små blærer. Blærerne vil efter en til to dage omdanne sig til små sår.   
  Skoldkopper kan sidde på kroppen, i ansigtet, i hårbunden og på slimhinderne i munden og på kønsorganerne. 

Nogle børn bliver overhovedet ikke syge, men får bare enkelte små blærer på huden.

Andre får en lille smule feber og mange blærer. Enkelte får blærer over hele kroppen. Det kan være et problem, fordi de klør meget, og barnet helst ikke må kradse i dem, da de kan danne ar. Man kan få kløestillende creme og liniment på apoteket, som kan hjælpe.

Skal man kontakte lægen ved skoldkopper?

Den bedste medicin er lindring, men kolde rum og kolde omslag kan også hjælpe.

Enkelte børn kan dog være så plaget af kløe, at det er en god idé at kontakte lægen, som har mulighed for at ordinere medicin, der kan hjælpe.

Hvor lang tid har man skoldkopper?

Sygdommen plejer at være overstået på en uge, og inkubationstiden (tiden fra smitte til sygdomsudbrud) er to til tre uger.Skoldkopper smitter, indtil der er skorpe på alt udslettet.

Hvis en gravid kvinde, der ikke selv har haft skoldkopper, får sygdommen umiddelbart inden fødslen, skal hun i lægebehandling. Det samme gælder, hvis hun får sugdommen lige efter fødslen. Skoldkopper kan nemlig være farlige for både fostre og helt spæde børn, der ikke har fået immunstoffer via deres mor.

Du kan læse mere om skoldkopper lige her

Læs også:SkarlagensfeberTandpleje