Sundhed

Skal bind og tamponer være gratis? Det er de netop blevet i Skotland

af Maria Brus Pedersen 25. november 2020
Foto: Shutterstock
I Skotland er der nu gratis menstruationsprodukter til alle. Herhjemme er der ikke engang udsigt til at sænke momsen på bind og tamponer.

I går var en god dag for kvinder – og alle andre med menstruation – i Skotland. Det skotske parlament vedtog nemlig enstemmigt en ny lov, der sikrer, at menstruationsprodukter som bind og tamponer nu skal være gratis tilgængelige i offentlige bygninger som for eksempel skoler og universiteter. Dermed bliver Skotland det første land i verden, der sikrer gratis menstruationsprodukter til alle, skriver Cosmopolitan.

Loven kommer i kølvandet på en fire år lang kampagne med den skotske politiker Monica Lennon i front. Lennon har kæmpet for at bekæmpe såkaldt ”menstruations-fattigdom”.

En engelsk undersøgelse fra 2017 viste, at 10 procent af engelske piger ikke har haft råd til at købe menstrautionsprodukter, 15 procent har kæmpet med at få råd og 19 procent har været nødt til at købe produkter, der var mindre optimale, for at få råd.

LÆS OGSÅ: Læge og sygeplejerske: "Kvinder får at vide, at menstruation skal gøre ondt"

Ingen lignende planer i Danmark

Herhjemme blusser debatten om udgifter til menstruationsprodukter jævnligt op. Vi har en flad moms på alle varer – 25 procent – hvilket betyder, at vi har en af verdens højeste momssatser på bind og tamponer. Det skrev Jyllands-Posten for nyligt.

Og det er ikke fair, sagde Dansk Kvindesamfund dengang til avisen. 

-I et samfund, hvor der i forvejen er stor økonomisk forskel på mænd og kvinder, kan jeg ikke se, hvorfor vi skal blive ved med at bidrage til mere ulighed,« siger Sine Tarby, næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund til Jyllands-Posten.

Jyllands-Posten skriver, at indkøb af menstruationsprodukter i løbet af et helt liv løber op i 50.000 kroner – et tal, det ikke har været muligt at få bekræftet. Uanset hvad, ville det være et skridt i retningen af mere ligestilling, hvis Danmark valgte at sænke eller fjerne momsen på menstruationsprodukter, mener Dansk Kvindesamfund.

-En momsfritagelse på hygiejneprodukter ville være et ret stærkt signal i forhold til at normalisere menstruation. Man viser, at man vil aftabuisere det her område. Menstruation er stadig noget, vi har svært ved at tale om i Danmark og andre steder af verden. Det er også et signal om, at man tager ligestilling alvorligt. Det er et enormt stærkt værdisignal, siger Sine Tarby til Jyllands-Posten.

Men dem, der ønsker momsen på bind og tamponer afskaffet – og altså dermed en billigere menstruation til rigtig mange kvinder og andre menstruerende, ser ud til at måtte vente længe. Danmark har nemlig ikke et it-system, der kan håndtere differentieret moms, fortæller skatteordfører Troels Ravn (S) til Jyllands-Posten.