https://imgix.femina.dk/media/77adebdcd9d0456c9712e0517cc8eb8c.jpg
Selvudvikling

Sådan når du toppen

25. februar 2009
af Synne Eriksen
Foto: Grethe Lissner og Colourbox
Du har tunet dit CV, lagt en stram plan for din karriere, og du har fået opbygget et solidt netværk. Nu er det bare fuld fart frem mod lederstillingen. Men – der er også andre ting, der tæller. Måske du alligevel skulle stoppe lidt op og tage imod et par gode råd fra en kvinde, der har været hele turen igennem og stadig sidder i drømmejobbet?

Birgitte Wæde begyndte som stuepige på et hotel i Skotland og er i dag direktør for Sinatur, Danmarks nyeste kæde af konferencehoteller. Det var takket være de resultater, hun tidligere havde skabt i branchen, hun blev tilbudt jobbet. Nu har hun imidlertid fundet sin rette hylde og trives som en fi sk i vandet. Vejen til topposten har naturligvis ikke været uden bump og personlige omkostninger, men Birgitte er ikke i tvivl: Hun ville gøre det hele igen, hvis hun fik muligheden.

- Alt, hvad jeg har opnået, har jeg måttet kæmpe for på lige fod med mine kolleger. Man kan ikke sige, jeg har fået noget forærende. Jeg begyndte så langt nede i hierarkiet, som man næsten kan: Som stuepige. Men jeg syntes om branchen og besluttede, at det var her, min fremtid skulle være, siger Birgitte.

- Det vigtigste for din karriere er faktisk, at du brænder for jobbet - også det job, du sidder i lige her og nu. Det nytter ikke noget kun at have fokus på det næste trin på stigen. Det skal være nysgerrigheden, spændingen, lysten til at nå nye højder og jagten på resultater i den stilling, du har lige her og nu, der driver værket. Hvis du ikke skaber resultater i den stilling, du har nu, hvad skulle så bringe dig videre? Hvis du dybest set kun er interesseret i, hvad der følger med af titel eller løn, så nytter det ikke noget, udtaler Birgitte.

JA, DER ER KOLDT PÅ TOPPEN
Birgitte har oplevet, at der er koldt på toppen.

- Man skal være indstillet på, at man ikke kan være venner med alle. Du vil helt sikkert få nogle fjender undervejs. Det kan ikke undgås. Selv om man nogle gange er nødt til at være hård, skal man huske at behandle folk ordentligt. Du bliver nok ikke elsket for det, men folk vil respektere dig, og det er det vigtigste. Du kan glemme alt om spidse albuer. Du vil bare få en masse fjender, og folk gennemskuer det alligevel altid, hvis du ikke har de rette kompetencer.

Mange mennesker arbejder i dag så meget, at de ikke har noget liv ved siden af arbejde og kolleger. Men jeg synes, det er utrolig vigtigt at adskille arbejde og fritid og kolleger og venner. Det er fint at fungere socialt sammen med kolleger, når man er på arbejde, men jeg har aldrig dyrket private venskaber med mine kolleger. Måske bliver du en dag chef for en af dine venner, og det siger sig selv, at det er en dårlig konstellation.

- En ting, der derimod har fungeret rigtig godt for mig, er at samle de medarbejdere omkring mig, som jeg syntes var dygtige medarbejdere, og som jeg havde tillid til. De har udgjort en slags team, som jeg så vidt muligt har taget med mig fra arbejdsplads til arbejdsplads. Kald det bare nepotisme, men det har jo ikke noget med favorisering at gøre. Teamet består udelukkende af dygtige medarbejdere, der har bevist deres værd, siger Birgitte.

Det er vigtigt at have et professionelt netværk at sparre med, synes Birgitte.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/websites/femina-dot-dk/website/karriere/job/0903-karriere-toppen/0903-karriere-birgitte-kopi-2.jpg

Kvinder er bedre ledere end mænd, synes jeg. Den bedste leder
er kvinden i 40'erne, siger Birgitte Wæde, der selv har haft mange
forskellige job, ofte i ledende stillinger.

- Det gør dig meget stærkere. Det lyder måske snobbet, men du er nødt til at netværke med ligestillede, dvs. folk i samme stilling som dig selv og helst fra andre virksomheder. Det behøver ikke nødvendigvis at være netværk bestående af ligestillede erhvervskvinder. Jeg har altid selv fået mest ud af at indgå i netværk med mænd. Jeg er ikke den store tilhænger af netværk bestående udelukkende af kvinder. Det bliver nogle gange lidt for kaffeklubagtigt.

- Jeg går ikke ind for positiv særbehandling af kvinder på arbejdsmarkedet. Det kan godt være, det p.t. er mændenes marked, men så må vi kvinder tage kampen op på mændenes vilkår. Jeg vil hellere have et job, fordi jeg har de rette kompetencer og har forstået at synliggøre dem på mændenes vilkår, end jeg vil sidde i en given stilling, fordi jeg er kvinde. I mit nuværende job er jeg faktisk valgt frem for mænd, der både er yngre end mig og har længere uddannelser, siger Birgitte.

Nu vi er ved køn og karriere, finder Birgitte, at der er stor forskel på mandlige og kvindelige ledere.

- Kvinder er bedre ledere end mænd, synes jeg. Den bedste leder er kvinden i 40'erne. Kvinder føler større empati og er langt bedre til at tage hånd om deres medarbejdere, samtidig med at det falder dem naturligt at motivere medarbejderne. De bedste mandlige ledere er dem, der sørger for at motivere deres medarbejdere og få dem til at yde deres bedste. Dem, der gør det, roses altid til skyerne, så der er åbenbart ikke så mange af dem. Mænd tænker mere i økonomiske mål end i bløde værdier.

ADSKIL ARBEJDE OG FAMILIE
Én ting kan vi kvinder dog lære af mændene, mener Birgitte Wæde.

- Vi skal blive bedre til at adskille arbejde og familie. Vær 110 % fokuseret på dit arbejde, når du er på arbejdspladsen. Glem alt om manden og børnene, og drop de lange telefonsamtaler med lille Nicolai, der gerne vil have en kammerat med hjem fra børnehaven. Du sender de forkerte signaler til dine kolleger og medarbejdere. Til gengæld skal du være fuldt ud til stede for familien derhjemme og lade være med at tjekke mails, beskeder osv., medmindre du venter noget særligt.

- Alternativt kan du vælge at prioritere dit liv anderledes og f.eks. tage orlov, mens dine børn er helt små og så komme tilbage igen på fuld kraft, når du selv føler dig klar til det. Muligheden eksisterede ikke, da jeg fik mine egne to børn, men jeg har set det fungere fi nt for andre - f.eks. min svigerdatter, siger Birgitte.

I løbet af sin karriere har Birgitte haft rigtig mange spændende job, og på de arbejdspladser, hvor hun har været ansat, er hun relativt hurtigt havnet i en ledende stilling. Senest som hoteldirektør for Sinatur Hotel Frederiksdal, hvorfra hun blev headhuntet til stillingen som direktør for Sinaturkæden.

- Det handler om at opsøge mulighederne og tage de chancer, der byder sig. Og vigtigst af alt at stole på sig selv og sin egen dømmekraft. Det er i orden at lytte til andre - men stol på din intuition, og stå fast ved dine beslutninger.

Læs også