https://imgix.femina.dk/media/f10436dcaafa413493e3041b51a8c75e.jpg
Sundhed

Sådan undgår du oppustet mave

29. august 2011
af Emmelie Augustsson, SlankeDoktor.dk
At fibre er godt for din mave, det ved vi. Men det er individuelt, hvordan maven og tarmene kan håndtere og fordøje et stort fiberindtag.

Hvis man ikke er vant til at spise mange fibre, kan tarmene have svært at fordøje fibrene og vænne sig til den nye kostsammensætning. De mange fibre kan gøre, at man føler sig oppustet med meget luft i maven. Det er vigtigt for din tarmflora, at du balancerer dit indtag af både opløselige og uopløselige fibre, for at undgå ubehag.

? Opløselige fibre findes bl.a. i frisk og tørret frugt, grøntsager, havre, byg, rugbrød og bønner.
? Uopløselige fibre findes i bl.a. hvedeklid, grahamsmel, hvedeprodukter og upolerede ris.


Snyd dig slank for 249 kr.

Styrk din tarmflora
Du kan også styrke mavens tarmflora ved at indtage mere af de gode probiotiske bakterier. Probiotika findes især i yoghurtprodukter som f.eks. A38. Lactobacillus- og bifidobakterier er de mest almindelige mælkesyrebakterier, der går under navnet probiotika. Du kan også købe det som kosttilskud, på apoteket eller i helsekostbutikker. Det er vigtigt, at du i forbindelse med kosttilskuddet, spiser mange af de opløselige fibre, da de giver næring til de gode bakteriers arbejde med tarmfloraen.

6 gode råd til at mindske oppustet mave
? Gode vaner: Spis regelmæssigt og mange mindre måltider hver dag. Gerne tre hovedmåltider og to mellemmåltider. Og gå altid på toilettet når du har brug for det.
? Spis varieret: Både for mange fibre og for lidt fibre, kan give problemer med luft i maven. Spis varieret og balanceret; både opløselige og uopløselige fibre. Det anbefales at man spiser ca. 30 g fiber pr. dag.
? Motion: Forsøg at være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Bevægelser hjælper og stimulerer tarmens arbejde.
? Sukker: Pas på med for mange sukkerfri produkter, der kan være svære at fordøje. Maks 2-3 portioner af kunstigt sødede fødevarer eller drikkevarer om dagen.
? Vand: Drik vand gennem hele dagen, gerne imellem måltiderne. Undgå kulsyre drikke.
? Stress: Undgå for meget stress i din hverdag. Forsøg også at spise langsommere og tyg maden grundigt; et måltid skal gerne tage 20-30 minutter.

Klik her: Meld dig ind i slankedoktor.dk

Læs også