https://imgix.femina.dk/media/893119ce84c543668baa8b7439355da3.jpg
Sundhed

Sådan tackler du dit barns maveinfektion

26. april 2012
af Nina Bendixen, NewsDesk, Aller Media –
Foto: All Over Press
Børns maveinfektioner er den hyppigste årsag til sygefravær - få råd til at takle sygdommen her.

Alive.dk Maveinfektioner udgør 90 % af alt sygefravær blandt småbørnsforældre hvert år. Det er derfor ikke kun til gene for barnet, det fylder også meget i forældrenes arbejdsliv og giver mange sygedage på årsbasis. Det skriver farmorogborn.dk, sundhedsplejerskernes magasin om børn.

Det har ofte været diskuteret hvilken kost, der er bedst for barnet, når det har diarré. Klassisk vejledning har altid handlet om bananer, ris, grød og hvidt brød, men det virker som om, at hvede, kartofler og kornprodukter, yoghurt, frugt og grønt er bedre for maven, skriver de.

Men man er enige i, at fedt- og sukkerholdige fødevarer som juice og sodavand bør undgås. Det er en gammel myte, at cola skulle være godt for maven. Det store indhold af sukker kan i værste fald give mere diarré.

Når dit barn har en maveinfektion
Når dit barn allerede er blevet smittet, så kan du følge nedenstående fem gode råd, så barnet hurtigt får det godt igen.

Brug stofble
Har barnet ikke tisset i et halvt døgn, kan det tyde på væskemangel. Man kan derfor med fordel give blebørn en stofble på, så det er nemmere at følge med i, om barnet tisser.

Små mængder væske
Giv barnet væske i små mængder i form af vand eller saft. Ammes barnet er det en god idé at amme det oftere end normalt. Vil barnet ikke die, kan mælken pumpes ud og gives til barnet med en ske. Efter 4-6 timer med væskeerstatning kan man prøve at give barnet mad. Sørg for, at det er mad, som barnet kender, men vær varsom med fuldkornsprodukter, som kan genere maven.

Skyl barnets mund
Har dit barn kastet op, så sørg for at få vasket munden. Opkast smager surt og grimt og forværrer barnets oplevelse. Vent et par timer med at give barnet væske igen, så er sandsynligheden for, at det bliver i maven større. Giv små mængder vand med stuetemperatur og gerne i form af en ren vaskeklud i opvredet vand, som barnet kan sutte på.

Væskeerstatning
Hvis barnet kaster meget op, kan man købe en særlig sukker- og saltopløsning på apoteket, som hurtigt genopretter barnets væskebalance. Du kan eventuelt selv blande væskeerstatningen i en liter vand med to spiseskefulde sukker og en halv teskefuld salt. Tilsæt eventuelt lidt koncentreret saft.

Håndhygiejne
Bakterier kan overleve i flere timer på dørhåndtag, legetøj, telefoner med mere, så vask hænderne ofte og hjælp dit barn med det. God håndhygiejne er den bedste måde at afbryde smittevejene på.

Kilde: Farmorogborn.dk

Vi voksne kan også få godt ondt i maven, og ofte sker det på ferien. Se bazaronline.dk's huskeliste til ferien, hvis det skulle gå galt

Cola mod mavesmerter er ikke den eneste sygdomsmyte. Se flere på femina.dk

Læs også