https://imgix.femina.dk/media/03da82e2c8f04a73a816c8eb2196c3f0.jpg
Sundhed

Sådan slipper du af med børneeksem

18. januar 2011
af Redaktionen
Foto Colourbox
Enkle råd der bekæmper dit barns børneeksem

Kort om børneeksem

• 20 pct. af alle børn i Danmark får børneeksem og tallet er stigende. I 1960 havde kun 3 pct. af danske børn børneeksem. Man ved ikke, hvad stigningen skyldes.

• Børneeksem - eller atopisk eksem - giver tør, kløende og skællende hud. Huden mangler simpelthen de naturlige fedtstoffer, der limer hudcellerne sammen.

• Den kløende hud kan give barnet dårlig nattesøvn og koncentrationsbesvær. Samtidig kan det være psykisk belastende for barnet, at have en hud, der ser anderledes ud, og som andre måske opfatter som 'ulækker'.

• Børneeksem holdes nede ved at smøre huden flere gange dagligt med fed fugtighedscreme - uden parfume naturligvis. Blusser eksemet op, behandles barnet typisk med steroidcreme eller -salve.

• 10-15 pct. af dem, der har haft børneeksem i børneårene har stadig eksem som voksne.

• Næsten halvdelen af dem, der har haft børneeksem som børn, får håndeksem senere i livet. På grund af den større risiko for håndeksem bør unge, der har haft børneeksem, derfor overveje om erhverv som fx frisør, kok, gartner, sygeplejerske, mekaniker eller andet, hvor man vasker hænder ofte eller arbejder med bl.a. rengøringsmidler, maling eller olie, er noget for dem.

Har dit barn børneeksem, mangler dit barns hud de naturlige fedtstoffer, som limer hudcellerne sammen. Det gør huden tør, kløende, rød og sart. Det ser ikke pænt ud, og kløen kan være meget generende. Du kan dog gøre meget for at holde eksemet i ro, så dit barn kan få en hverdag med så få gener som muligt. Her får du nogle gode råd fra Astma-Allergi Danmark.

1. Plej huden rigtigt
Forebyg opblussen af eksemet ved at smøre dagligt - fx morgen og aften - med fede cremer.
Vælg cremer, hvor der står vaseline eller petrolatum først i deklarationen.
Undgå cremer med parfume.

2. Smør, smør og smør!
Cremen virker først, når den kommer ud af tuben. Og det giver resultater!

3. Bliv tryg ved hormoncremen
Vær ikke bange for hormoncreme. Rigtig mange underbehandler deres barns eksem, fordi de er skeptiske over for den creme, lægen har udskrevet. Det er en skam, for cremerne er
effektive og gennemprøvede gennem mange år. Så følg din læges anvisninger.
Find den rigtige mængde creme med fingertip-reglen: Hormoncreme svarende til det yderste led på din pegefinger rækker til et hudområde på størrelse med dine to håndflader.

4. Gør creme og kløe bedre for dit lille barn
Hjælp dit barn med at fjerne fokus fra kløen. Snak om noget andet, tag på en fantasirejse fra kløen sammen, nus det sted det klør, eller læg noget koldt på.
Gør behandlingen til en hyggestund for jer begge. Sæt en god historie eller noget sjovt musik på cd-afspilleren og leg "snevejr" eller "leoparden med de hvide pletter", mens I smører cremen ind.
Start med at smøre de steder, barnet godt kan lide at blive smurt. Ta' så de "dumme" steder til sidst.

5. Lad barnet hjælpe til.
Dit barn kan tidligt lære at smøre lidt med. Det sparer tid og gør behandlingen til et fælles projekt.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Læs mere:
Hver femte barn lider af børneeksem
Forbud mod hormonkemi i babycreme

Læs også