Sådan kan du finde en sundere balance i hverdagen
I januar melder mange sig ind i fitnesscenteret, vi lover at følge en sundere kost, eller måske tager vi udfordringen op med en alkoholfri måned. Ambitionerne er store, men hvordan sikrer vi, at de er realistiske og passer ind i hverdagens trummerum?
Det er omdrejningspunktet i det seneste afsnit af femina update ‘Den ambitiøse hverdag’, hvor forfatter og mediechef hos Aller Media, Camilla Kjems, er gæst i studiet.
Efter at have testet livsstilen og sundhedsfænomenet ‘Longevity’ i fire måneder har Camilla netop lært at sætte sig nogle konkrete mål og omlægge sit liv derefter. Og i ugens podcast deler hun ærligt ud af sine erfaringer og indsigter i, hvordan hun har fundet den gyldne balance mellem hverdagsambitionerne og hverdagens realiteter.
At inspirere til et liv i balance sætter Den Grønne Slagter også fokus på med deres kampagne ‘Mine hverdagsambitioner’, og ugens podcastafsnit er derfor sponsoreret af Den Grønne Slagter.
Sundhed er en individuel størrelse
Sundhed, og målsætningen om en sundere hverdag, er en individuel størrelse, men for Camilla Kjems handler sundhed først og fremmest om velvære. Velvære får hun blandt andet med små åndehuller i løbet af dagen, og disse pauser med ro og tid til refleksion er for hende ekstremt vigtige for en balanceret hverdag:
– Jeg er et aftenmenneske, så den sidste time, før jeg går i seng, er utrolig vigtig for mig. Der kan jeg ofte sidde og skrive lidt i en dagbog, trække et tarotkort eller læse en bog om mental velvære. Det er virkelig mit bedste tip: sørg for at finde det, der er din “iltmaske”, for det er det, der giver dig overskuddet til at spise sundere, til at være der for dem du elsker, og til at finde energien til den der træning, der også skal til en gang imellem.
Camillas ambitioner for hverdagen handler således om overskud – et overskud, der genereres af mig-tid, motion og en sundere kost. Og ifølge hende er det heldigvis ikke en uoverskuelig opgave at få inkorporeret ambitionerne i hverdagen.
For når man først har fået knækket koden til at ændre en vane (med “stamina, styrke og stædighed” vel at mærke!) så kræver det egentlig bare små armbevægelser at få en sundere hverdag:
– Det er i virkeligheden bittesmå ting, der gør en kæmpe forskel. Og det er jo de bittesmå ting, jeg rigtig gerne vil have, at alle mulige skal lære at kende, fordi vi skal ikke tro, det er et kæmpe projekt at blive sundere i hverdagen.
Så hvilke små ændringer har Camilla foretaget i sin egen hverdag?
Masser af grønt og lidt, men godt kød
Dagens første åndehul får Camilla med sin morgenkaffe og en stille stund i sengen. Nogle dage får hun mediteret, og andre dage er der kun overskud til at sidde og nyde kaffens duft og smag. Og det er også helt okay.
Morgenmaden har hun valgt at springe over, for det er det, der virker for hende, og Camillas pointe er, at du skal skabe de rutiner med mad og træning, der fungerer for dig.
Personligt har Camilla gode erfaringer med blot to måltider om dagen, så når hun skal have frokost og aftensmad, går hun efter masser af grønt på tallerkenen som for eksempel broccoli, avocado og bladgrøntsager generelt. Der bliver også plads til et stykke lækkert kød eller laks, for animalske proteiner er et hit hos hende.
– Jeg er stor fan af kød. (…) Men det skal være lidt kød, og det skal være godt kød. Det kan også være noget lækkert kødpålæg, så jeg kan sagtens finde på bare at tage et par skiver god rullepølse, eller anden pølse eller god skinke sammen med min salat. Og så et æg, hvis der er det.
Det hænder også, at Camilla gør som rigtig mange andre danskere i en travl hverdag, og springer det varme aftensmåltid over og napper en rugbrødsmad med pålæg i stedet for. Som Camilla pointerer, så handler en sund balance i hverdagen ofte om at gøre det nemt for sig selv:
– (…) Så find den der enkle, nærende frokost, du kan spise på dit job, eller hvor du nu er, og det samme gælder med aftensmaden.
Vidste du, at rugbrød med pålæg er en af de mest almindelige former for aftensmad i Danmark?
Rugbrød med rullepølse, syltede rødløg og jordskokkechips. Snup opskriften her.
Det er ok at tage smutveje
De lette løsninger har Camilla Kjems også lært at leve med, når det kommer til træningen. Hun beskriver sig selv som “dovent anlagt”, og har indset, at hun aldrig kommer til at løbe 10 kilometer eller blive den, der trofast går til den samme form for træning i årevis. Hendes taktik er derfor at acceptere de små smutveje, for lidt er bedre end ingenting:
– Nu har jeg meldt mig ind i et fitnesscenter, der ligger lige ved siden af, og nu har jeg sagt til mig selv, at hvis jeg bare kommer derover et par gange om ugen – og det ok hvis det bare er tyve minutter – så tager jeg 10 minutter på romaskinen, laver 50 mavebøjninger og et par rygøvelser og et par squats, og så går jeg hjem. Men så har jeg været der! Det tog en halv time, jeg gjorde det, og så gider jeg slet ikke at tænke på, om jeg præsterede, om jeg roede hurtigt nok, om jeg tog nok squats eller nok vægt… det er komplet ligegyldigt. Jeg var der! Det er simpelthen et succeskriterie for mig.
Og hvad er så Camillas bedste råd, hvis træningen alligevel går fløjten, eller man ikke lige får spist så sundt, som man havde sat sig for?
– Det er simpelthen ren tilgivelse til sig selv. Du bliver nødt til at tænke: “Hvad ville jeg sige til en veninde?” Der ville jeg da bare sige: “Hvor var det sejt, at du gjorde det i sidste uge! (…) Op på hesten igen.” Man skal huske at tale til sig selv, som man ville tale til sin bedste veninde. Og dem sidder vi altså ikke og skælder ud, fordi de er kommet til at spise en pose Haribo-slik tirsdag aften, vel?
Har du lyst til at høre endnu mere om Camilla Kjems personlige rejse og praktiske råd til at få mere balance i hverdagen? Så lyt med i feminas podcast ‘En ambitiøs hverdag’ lige her.
Og husk, at du kan finde mange flere afsnit af femina update i appen Ally eller der, hvor du normalt hører podcasts.
Den Grønne Slagter
For Den Grønne Slagter handler det ikke kun om at inspirere til smagfuld og lækker mad. Det handler også om alle de små ting, vi hver især gør. Små ting, der gør en forskel for både vores fysiske og mentale sundhed. Små ting, der bidrager til at skabe vores egen individuelle balance og sætter farve på vores hverdag.
Det kan være lidt mere fysisk aktivitet, lidt mere velvære og livskvalitet, det at komme lidt mere ud i det fri, lave en nem og farverig frokost eller noget helt fjerde. … Små skridt ad gangen, hvor man ikke får dårlig samvittighed, hvis man skulle snuble. Find inspiration og produkter her.
Tip! Kig efter nøglehulsmærket næste gang, du handler ind. Det nordiske ernæringsmærke angiver nemlig, at produktet indeholder f.eks mindre salt og sukker end sammenlignelige produkter. Læs mere her.