https://imgix.femina.dk/media/8c1746b97f3440bc971ce4d853a06366.jpg
Sundhed

Rengøring på spray er dobbelt så farligt

4. februar 2011
af Anders Graverholt Nielsen, Alive.dk
Foto: All Over Press
Lungeforsker advarer mod brug af rengøring på spray.

Det er nemt, bekvemt - og rigtig skadeligt.
Regelmæssig brug af rengøringsmidler, der skal sprayes ud, fordobler risikoen for astma sammenlignet med brug af en vædet klud.

Hold jer fra flasker med diffuser
Resultatet stammer fra ny undersøgelse foretaget af professor Ronald Dahl fra Lungemedicinsk Afdeling på Århus Universitet. Lungeforskeren fraråder på det kraftigste brug af rengøringsmidler på spray.

De største syndere

Det er især disse fire organiske opløsningsmidler, du skal undgå at sprøjte med og generelt holde igen med brugen af, da de afgasser.

* Benzen
* Toluene
* Xylen
* Chlorbenzen

Kilde: Professor Ronald Dahl

- Bruger man sprayflasker bare fire gange om ugen, fordobles risikoen for at udvikle astma blandt alle i husholdningen. Og det er ikke kun denne undersøgelse, der peger i den retning. Alle tidligere forsøg på området bonner ud til samme side, siger han.

Samfundsproblem
- Det her er faktisk et overset samfundsproblem. For selvom konsekvensen for det enkelte individ kan synes lille, så er størrelsen af den gruppe, der bliver berørt, enorm, siger professoren med henvisning til de mange danske hjem, der bliver holdt rene bl.a. ved hjælp af rengøring på spray.

Organiske opløsningsmidler
Grunden til den forøgede risiko for at udvikle astma skal findes i de organiske opløsningsmidler, som findes i stort set alle rengøringsmidler.

- Når man bruger en spray spredes de organiske opløsningsmidler i langt højere grad i lokalet. Generelt bør man dog holde igen med brugen af disse stoffer, da de langsomt afgasses og derved af sig selv frigives i rummet, siger Ronald Dahl.

Læs også: Flere børn lider af astma uden at vide det

Læs også