PKU
PKU-prøven bliver taget på alle nyfødte på femtedagen efter fødslen, og den kan afsløre, om barnet lider af Føllings sygdom, toxoplasmose (haresyge) eller myxødem, som er en medfødt stofskiftelidelse.
De tre sygdomme har det til fælles, at de kan behandles, hvis de opdages med det samme, men at de kan give alvorlige hjerneskader, hvis de ikke opdages og behandles.
Blodprøven tages i barnets hæl. Det gør lidt ondt på den lille, men ofte vil barnet også græde af forskrækkelse, eller fordi moren bliver anspændt og nervøs. Man kan eventuelt prøve at lægge barnet til brystet under prøven eller at give barnet en anelse sukkervand på tungen lige før stikket.
På afdelinger for for tidligt fødte børn har man fundet ud af, at sukkeret af en eller anden grund virker smertestillende et kort øjeblik. (Blandingen laves af en deciliter vand og 10 gram rørsukker, som koges sammen og afkøles. Kan stilles i køleskab).
Det er vigtigt, at det er mor eller far og ikke en fremmed, der holder det lille barn, når det bliver stukket.
En baby forbinder ikke den person, der holder, med stikket. Tværtimod vil barnet føle sig trøstet og mere trygt.
Hvis man har født hjemme eller ambulant, vil man af jordemoderen få besked om, hvor og hvornår man skal henvende sig for at få lavet PKU-prøven. Lægeundersøgelsen får man normalt lavet hos sin egen læge, når barnet er en uge gammelt.
Læs også:
Apgar score
Boelprøven