hvad er kighoste
Sundhed

Penicillin

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Penicillin er et såkaldt antibiotikum. Det dræber en bestemt type bakterier, men ikke virus. Det kan bruges mod diverse infektioner som blandt andet

Penicillin er et såkaldt antibiotikum. Det dræber en bestemt type bakterier, men ikke virus. Det kan bruges mod diverse infektioner som blandt andet mellemøre-, hals- og lungebetændelse, når disse tilstande skyldes bakterier.
Penicillin er ugiftigt og kan gives i store doser uden at fremkalde bivirkninger bort set fra "løs mave", det vil sige lidt tynd afføring. Derfor er det en god regel, at man giver en ekstra gang, hvis barnet for eksempel har kastet op lige efter, at det fik sin medicin.
I sjældne tilfælde kan et barn udvikle allergi over for penicillin, og det viser sig ved et stærkt kløende udslæt eventuelt ledsaget af hævede slimhinder i mund og svælg. Disse børn bør ikke behandles med penicillin igen.
Det er imidlertid vigtigt kun at bruge penicillin, når det er nødvendigt, da vi ellers som samfund kan udvikle resistens, modstandsdygtighed, over for forskellige typer penicillin. Det er derfor vigtigt, at lægen undersøger barnet og afklarer, om der er behov for antibiotika, før det ordineres, og det er også vigtigt, at forældrene ikke presser på for at få det, hvis det ikke er nødvendigt. Almindelige forkølelser og en del andre infektioner i de øvre luftveje skyldes som regel virus, og kan derfor ikke behandles med antibiotika. Her er kærlig pleje og det at "vente og se tiden lidt an" den bedste medicin.

Læs også:
Mellemørebetændelse
Allergi

Læs også