gener i overgangsalder
Sundhed

Hedeture og ledsmerter: 10 klassiske symptomer på overgangsalder

27. januar 2020Opdateret 20. november 2023
af Josefine Gammelgaard
Foto: Shutterstock
Overgangsalderen er ofte lig med hedeture, ledsmerter, træhed og andre gener. Men kan man ikke gøre noget for at afhjælpe smerter i kroppen i overgangsalderen? Søs Wollesens giver her svar på, hvordan du mindsker gener og smerter i overgangsalderen.

Overgangsalderen er for mange lig med symptomer som hedeture, humørsvingninger, træthed og ledsmerter. Men hvad er det egentlig, der sker i kroppen og med kroppen, når det pludselig er blevet tid til overgangsalder?

Typisk vil man for de fleste kvinders vedkommende begynde at få nogle symptomer allerede inden overgangsalderen. De klassiske gener i overgangsalderen er hedeture, muligvis efterfulgt af svedeture. Det er dem, vi kender bedst – men der findes faktisk ca. 200 symptomer og gener, som kan høre til overgangsalderen.

Her får du ti klassiske tegn på overgangsalder og eksperten Søs Wollesens forslag til, hvordan du bedst takler hedeture og smerter i overgangsalderen.

Hvorfor oplever man hedeture og smerter i kroppen i overgangsalderen?

Det er faldet i hormoner, der er skyld i, at du får hedeture og smerter i kroppen i overgangsalderen, og derfor er symptomerne helt naturlige.

I overgangsalderen holder æggestokkene op med at producere de kvindelige kønshormoner, østrogen og progesteron, og det betyder, at kvinder kun får minimalt østrogen fra kroppen, som produceres i fedtvævet.

Da den lille tilbageværende østrogenproduktion sker i fedtvævet, er det vigtigt at man har fedt på kroppen. Er man meget tynd, producerer du ikke længere østrogen efter menstruationernes ophør. Det betyder, at man hører til dem med flest gener i forbindelse med overgangsalderen. Omvendt fortæller Søs Wollesen, at kvinder, som er meget overvægtige, også kan have store gener.

– Jeg plejer at sige, at du skal have fem velvære-kilo. Det vil sige, at du lige har et lille ekstra fedtdepot i overgangsalderen, for så har du det faktisk nemmest. Så har du noget østrogenproduktion, der kan bidrage på positivt til knogler, hud, muskler og humør.

Søs Wollesen slår desuden fast, at rygning har en indvirkning på hormoner og hormonproduktion, og derfor anbefaler hun, at man holder sig fra rygning i overgangsalderen, hvis man vil mindske sine symptomer.

Hvad er hedeture?

Hedeture er kroppens reaktion på temperatursvininger, som den i overgangsalderen har sværere ved at håndtere. Hvis temperaturen falder eller stiger bare en smule, når du er i overgangsalderen, vil kroppen med det samme begynde at regulere kropstemperaturen.

Når kroppen temperaturregulerer sætter det ofte gang i svedproduktionen, og det er her, man kan mærke hedeture i overgangsalderen.

Hvordan føles hedeture i overgangsalderen?

Hedeture føles som en kraftig varme, som efterfølges af svedeture, fordi kroppen forsøger at komme af med varmen. Hedeture mærkes især i overkroppen ved halsen og hovedet. Hedeturene varer som regel nogle minutter og kan forekomme ofte i overgangsalderen.

Får man kun hedeture i overgangsalderen?

Hedeture er et klassisk symptom på overgangsalderen, og mange kvinder mærker kraftige hedeture i overgangsalderens første år. Hedeturene kan dog blive ved med at komme i op til 10 år.

De fleste oplever kun hedeture i forbindelse med overgangsalderen, men hedeture kan også forekomme af andre årsager. De mere faste og systematiske hedeture, der kommer flere gange i en periode, ses dog oftest i forbindelse med overgangsalderen.

Hedeture kan dog også komme i årene op til overgangsalderen, ved tidlig overgangsalder eller ved medicinske behandlinger, der tricker overgangsalderen.

Hvad kan man gøre mod hedeture og smerter i kroppen i overgangsalderen?

Ifølge Søs Wollesen er der tre grundlæggende ting, du skal tænke over, hvis du vil komme lettest igennem overgangsalderen uden for mange hedeture og ledsmerter. Det er kost, livsrytmer og motionsbaner.

– Når man først begynder at tænke over, hvordan man lever, så vil det have grundlæggende en afsmittende effekt på alle symptomerne i overgangsalder. For helt basalt nedregulerer man sit stressniveau og opregulerer sine normale kønshormoner.

Hun anbefaler også, at man dyrker mindfulness og meditation, fordi det bidrager til at brænde langtidsstresshormonet kortisol af. Når kortisolniveauet stabiliseres, vil man have mindre udsving i kønshormonerne, og dermed mindre negativ effekt af de udsving, der er.

Her får du 10 typiske gener i overgangsalderen – og ekspertens råd til at mindske dem

1. Hedeture i overgangsalderen

Måske har du prøvet det – at mærke den altoverskyggende bølge af varme, der rammer kroppen pludseligt, uden at du kan gøre fra eller til. Det er højst sandsynligt en hedetur, for det er et af de mest almindelige tegn på overgangsalder. Desværre.

Søs Wollesen fortæller, at hedeturene er noget, der pludselig og uden varsel sætter ind. Rigtig mange kvinder beskriver, at det starter midt i brystet og spreder sig ud i kroppen.

– Det er ikke ligesom på en varm sommerdag, hvor man føler sig lidt varm og bare kan gå udenfor og få lidt vind eller gå ind i skyggen, og så vil man blive kølet af. Nej, her er der ikke noget, der kan stoppe hedeturen. Den udvikler sig bare. Den er i huden og indeni.

Hedeturen i overgangsalderen kan vare fra ti sekunder til flere minutter, og for mange vil den derefter blive afløst af en markant svedetur, fortæller Søs Wollesen.

– Det pibler bare frem. Nogle kvinder bliver bare lidt fugtige i huden – men det er jo over det hele. Nogle simpelthen sveder, så det drypper fra fingerspidserne til hårrødderne.

Hvad kan man gøre for at undgå eller mindske hedeture i overgangsalderen?

Det bedste, man kan gøre, er at finde ud af, hvad der trigger hedeturen. Det kan nemlig være mange ting – fra stress og manglende søvn til stærke krydderier, alkohol og forskellige typer mad, som ikke tidligere har udløst nogen reaktioner i kroppen. For eksempel sukker, varm mad eller tunge proteiner.

– Man kan ikke bare sige, jamen tidligere har jeg ikke reageret på det. Det eksisterer ikke længere. Det kan godt være, man tidligere kunne spise store bøffer og pomfritter og bearnaisesovs, men det kan man ikke mere.

Et andet råd er at bruge lag på lag-tøj. På den måde har man noget, man kan tage af. Søs Wollesen anbefaler at holde kropstemperaturen stabil.

Her er ekspertens råd til at mindske overgangsalderens hedeture og svedeture

2. Overgangsalder og ledsmerter

Hvis der er noget, der kan få en til at føle sig gammel, er det ledsmerter i overgangsalderen. Du svinger benene ud over sengekanten om morgenen, og straks rammer smerten i alle kroppens led – lyder det velkendt? Bare rolig – oftest skal kroppen bare lige i gang. Der er også nogle, der oplever det hele tiden. Der er heldigvis noget, du selv kan gøre.

Når du får ledsmerter, er det som regel, fordi de mangler ledvæske. Når man – som i overgangsalderen – producerer minimalt med østrogen, så mindskes produktionen af ledvæske også, fortæller Søs Wollesen. Derfor følger ledsmerter ofte med overgangsalderen. Når der mangler ledvæske, støder brusken mod hinanden, og det er det, der gør ondt.

Hvad kan man gøre for undgå eller mindske ledsmerter i overgangsalderen?

Du har nok allerede opdaget, at smerterne i kroppen mindskes eller forsvinder helt, når du bevæger din krop. Når du får gang i kroppen, danner du nemlig automatisk mere ledvæske. Sætter du dig ned igen, kan det være, at ledsmerterne kommer igen.

– Det bedste, man kan gøre, er at træne og sikre sig, at man får de rigtige næringsstoffer ind i kroppen – de rigtige proteiner, kulhydrater, vitaminer og mineraler, inklusive omega-3 fedtsyrer – så vil man danne mere ledvæske. Det gør, at der er større afstand mellem ledoverfladerne på den ene og den anden knogle.

3. Søvn og træthed i overgangsalderen

Mange oplever en større træthed i overgangsalderen. Trætheden kan skyldes forskellige årsager, da der er mange ting på spil i overgangsalderen. Man kan opleve at være mere træt, fordi symptomerne er udmattende eller fordi man sover dårligere.

Mange oplever søvnproblemer i overgangsaldere, blandt andet grundet hedeture. Det er bare vanvittig irriterende at ligge vågen om natten – og det bliver ikke sjovere, når det sker, fordi du vågner midt i en slem hedetur. Desværre er søvnproblemer en helt naturlig del af overgangsalderen, og det betyder også, at mange oplever problemer med træthed, når de er i overgangsalderen.

Når man er yngre, kan man sove, selvom solen står ned i hjernen på en, som Søs Wollesen siger. Det kan man ikke, når man bliver ældre, fordi man producerer mindre melatonin – også kaldet søvnhormon.

– Flere kvinder oplever hedeture og svedeture om natten, og det gør, at søvnen er lettere, og der skal ingenting til, før man bliver vækket. Man kan også have svært ved at falde i søvn. For rigtig mange står søvnproblemerne på i lang tid og når at blive kronisk, før de går til lægen. Derfor er det megavigtigt i overgangsalderen – og i tiden op til – at indføre virkelig strikse søvnhygiejneregler.

På kort sigt giver, virker søvnproblemerne måske ikke så seriøse, men hvis de bliver kroniske, kan overgangsalderens træthed blive altoverskyggende.

Hvad kan man gøre for at få bedre søvn og mindre træthed i overgangsalderen?

Hvis du vil mindske trætheden i overgangsalderen, er det bedste tip at gå god søvn ved at have faste søvnrutiner.

Du skal ifølge Søs Wollesen tænke over at skrue ned for lyset, når du nærmer dig aften. Du skal ikke have ret meget lys tændt, for så danner du ikke noget melatonin – det vil sige, at din søvnhormonproduktion er ikkeeksisterende.

Du skal sikre dig, at du ikke spiser for tungt til aften. Du må ikke spise bøffer og lignende, for så får du ikke den aminosyre, der hedder tryptofan. Den bliver hjulpet op til hjernen af kulhydrater.

Hvis der er for tunge proteiner, vil tryptofanen ikke komme op til hjernen i den mængde, den skal, for at du danner søvnhormoner. Spis lette måltider med kylling – som indeholder masser af tryptofan – fisk eller andet let. Spis kulhydrater som grove ris, grøntsager eller kogte korn til.

Du skal du skrue ned for alle elektriske apparater – computer, telefon og så videre – en time til halvanden før sengetid. Det lys, der kommer ind i hjernen, dæmper din produktion af søvnhormoner markant. Lyt i stedet til en lydbog eller en podcast.

Du skal stabilisere din fordøjelse. Det kan du gøre ved at spise en moden banan en time til halvanden, inden du skal i seng. Den indeholder tryptofan og kulhydrat, som gør, at den pisker direkte op til hjernen, hvilket danner melatonin.

Du skal stabilisere din kropstemperatur før sengetid, blandt andet ved at tage et par sokker på.

Søvnløshed er et almindeligt symptom på overgangsalder, du kan mindske med ekspertens råd

4. Overgangsalder og hovedpine

Det er utroligt irriterende, men hovedpine er desværre et af de mest almindelige tegn på overgangsalderen.

Når der sker markante udsving i hormonerne – en stor bølge af østrogen eller mangel på østrogen eller progesteron – kan det få karrene til at trække sig sammen eller udvide sig, og så kan man få hovedpine. Nogle kvinder har tidligere haft migræne, som har aftaget hen over årene, og det kan komme tilbage igen, forklarer Søs Wollesen.

Hvad kan man gøre for undgå eller mindske hovedpinen?

Hovedpine er svært at gøre noget ved, fordi det handler om at stabilisere sine hormoner, og det er utrolig svært i overgangsalderen.

Det vigtigste, man selv kan gøre, er at få stabiliseret sit blodsukker og sikre, at ens væskedepoter er normale – det vil sige, at man skal drikke masser af vand. Derudover er stress en stor faktor, så hvis man kan undgå at blive stresset, vil det være en god ting.

– Der er mange, der oplever, at det stille og roligt at gå en tur og slappe af i den friske luft kan gøre en forskel. Så får man ilt til kroppen, siger Søs Wollesen.

5. Humørsvingninger i overgangsalderen

Har du oplevet det ene øjeblik at være i fint humør, og det næste være helt grådlabil og ked af det – uden at være i stand til at kunne forklare hvorfor? Du er ikke den eneste, som oplever humørsvingninger, der tilsyneladende er udløst af ingenting.

Der er uenighed om, hvorvidt humørsvingninger skyldes overgangsalderen. Søs Wollesen fortæller, at mange gynækologer ikke mener, at det mentale hænger sammen med overgangsalderen.

Men ifølge hende selv er progesteron en naturlig antidepressive i sig selv – og da man i overgangsalderen ikke længere producerer et særlig højt niveau af progesteron, mener hun, at det kan være en kilde til humørsvingningerne.

– Det interessante er, at kvinder, der har det rigtig slemt i overgangsalderen, kan mærke deres humør og mentale tilstand blive bedre som noget af det første, når de får hormoner.

Nogle er mere følsomme over for de hormonudsving, der forårsager humørsvingningerne. Hører man til de følsomme, så bør man se på, hvordan man spiser, hvad ens søvnmønster er, ens væskebalance, og hvis man ryger, må man holde op, siger Søs Wollesen.

– Jo mere, man passer på sin livsstil, jo færre humørsvingninger vil man opleve.

6. Vægtstigning i overgangsalderen

Måske synes du ikke, det er lige så let at holde vægten, som det var før i tiden – også selvom du spiser det samme og dyrker lige så meget motion. Det er der en ganske enkel grund til, ifølge Søs Wollesen.

Østrogen og progesteron er hormoner, som gør, at man forbrænder mere, fordi de påvirker musklerne. Når man er yngre, skal der mindre til at opbygge muskler, end når man bliver ældre. Det er, fordi man mangler hormonpåvirkningen fra østrogen og progesteron.

– Selvom man træner, som man gjorde, da man var 40, så er det måske bare ikke nok mere. Man har lettere ved at øge din vægt, fordi muskelmassen bliver reduceret med alderen. Før i tiden dyrkede man måske mindre styrketræning end udholdenhedstræning, men man bør faktisk dyrke 50/50 af hver. Samtidig skal man fastholde sine gode spisevaner.

7. Smerter ved sex

Smerter ved sex er for mange et stort tabu – og derfor noget, som du muligvis ikke lige vender med veninderne over søndagsfrokosten. Men man bør ikke føle sig mærkelig, for det er faktisk et helt naturligt symptom ved overgangsalderen, siger Sus Wollesen.

– Det er et virkelig tabubelagt område – som i virkelig. Det at have tørre slimhinder er for mange kvinder et større tabu end hede- og svedeture og ikke at kunne få børn længere.

Generne ved det kan være rigtig voldsomme, siger hun.

Det er østrogen, der vedligeholder dine slimhindeoverflader. Når østrogenen reduceres, bliver de udtyndet, og derfor skal der ikke særlig meget til, før man får små rifter. Når slimhinden er tynd, producerer man heller ikke meget væske, så der er ikke så meget, der kan glide.

Hvad kan man gøre for afhjælpe smerterne?

Når man har meget tørre slimhinder i skeden, så man går fra at være sur til at være mere basisk. Det gør, at man har lettere ved at få infektioner, fortæller Søs Wollesen, og tilføjer, at man kan stabilisere pH-værdien ved at købe østrogenvagitorier. Det er den naturlige løsning.

Kosttilskud, som indeholder planteøstrogener og vild yamsrod, er hun også fortaler for.

– Der er også noget, der hedder rosenrød, som i sin tid blev introduceret som grøn viagra, fordi den både giver mænd og kvinder en større sexlyst. Det kan også hjælpe. Hvis det er rigtig slemt, så gå til lægen og få en recept på lokal østrogenbehandling.

8. Knogleskørhed

Man kan få knogleskørhed, fordi mængden af østrogen, der stimulerer opbygningen af ny knogle, er faldet.

Søs Wollesen fortæller, at det eneste, der kan forebygge, at det bliver markant, er styrketræning. Når man dyrker styrketræning, provokerer man sine knogler til at bygge op. Hvis man er meget tynd, skal man prøve at tage lidt på, så man får sin østrogenproduktion en smule op.

9. Hjertekarsygdomme

Jo ældre man bliver, jo større bliver risikoen for hjertekarsygdomme. Søs Wollesen anbefaler, at man dyrker udholdenhedstræning, får sænket sit kolesterol, tænker over, hvad man indtager, og ikke spiser for mange mættede fedtsyrer. Og så skal man passe på med for meget kalk.

Til gengæld kan du glæde dig over, at en undersøgelse viser, at ét glas rødvin om dagen – og desværre kun ét – kan have en positiv indflydelse på hjertekar hos kvinder på 45 år og opefter. Det gælder kun rødvin og ikke hvidvin, da der er for meget sukker i.

10. Urinvejsinfektion og ufrivillig vandladning

Problemet med urinvejsinfektion og ufrivillig vandladning opstår, fordi slimhinderne bliver tyndere, også i urinrøret, på grund af mangel på østrogen. Vagitorier med mælkesyrebakterier stimulerer slimhinderne, men også humle, humleekstrakt og planteøstrogener kan hjælpe, siger Søs Wollesen.

– En del kvinder glemmer også deres knibeøvelser. Man skal bare lave knibeøvelser! Jeg plejer gerne at sige 200 om dagen. Man kan købe en gammeldags elastik til at tage rundt om benene fra for eksempel Kasalti. Hvis man køber sådan en og laver alle mulige øvelser med sine ben, så kommer man til at stramme op forneden. Alle bækkenbundsøvelser er gode.

Skal du tage hormontilskud?

Søs Wollesen advarer mod at bruge hormontilskud som et quick fix. Det er vigtigt, at man tager det seriøst og taler med sin læge om hormoner, hvis ens livskvalitet grundlæggende er dårlig.

– Der findes hormonterapeuter derude, som tilbyder at regulere én ind efter en hurtig spyttest. Jeg synes, de tendenser er så farlige, for man kan jo ikke købe de produkter i Danmark. De bliver bestilt hjem fra verden, og man aner ikke, hvad der er i, og hvor meget man får. Hormonbehandlinger, det må man bare ikke styre selv.

Hvis man bliver enig med lægen om, at hormontilskuddet er en god løsning, så skal man tage den lavest mulige dosis og i så kort tid som muligt. I den tid kan man så begynde at indføre alle de gode rytmer og ændre på sin livsstil og sine kostvaner.

Læs mere om behandling af overgangsalder med og uden hormoner her.

Læs også