underlivssmerter overgangsalder
Overgangsalder

Lad ikke overgangsalderen ødelægge sexlivet - Sådan kommer du smerterne til livs

3. februar 2023Opdateret 15. marts
af Redaktionen
Overgangsalderen er lig med tørre slimhinder, og det kan skabe smerter i underlivet og underlivsbetændelse. Men sådan fortjener ingen kvinder at leve. Læs hvad du kan gøre ved overgangsalderens smerter i underlivet her.

En stor del af overgangsalderens symptomer og gener har rod i underlivet, hvor æggestokken stopper med at producerer østrogen. Det kan give talrige symptomer, som udflåd og lugt, fordi overgangsalderen påvirker underlivet og dets slimhinder.

Gener i underlivet i overgangsalderen

I tiden inden overgangsalderen er det normalt at opleve uregelmæssige blødninger, og når overgangsalderen rammer får mange tørre slimhinder. Det kan føre til smerter i underlivet, især under sex.

Da hele miljøet i underlivet forandres i overgangsalderen, er der stor ubalance som også kan føre til betændelsestilstande. Mange oplever f.eks. urinlugt og udflåd i overgangsalderen, som kan være til stor gene. Urinlugt og udflåd er ofte et symptom på underslivsbebtændelse i overgangsalderen.

Overgangsalderen smerter i underlivet

Slimhinderne og muskelstrukturerne i underlivet påvirkes af hormonerne og dermed også den hormonelle ubalance, som kvinder oplever i overgangsalderen.

Har du smerter i underlivet eller andre gener grundet tørre slimhinder, kan lokal hormonbehandling være en hjælp. Læs mere om behandling mod underlivsgener i overgangsalderen her.

Smerter forbundet med musklerne i underlivet kan ’trænes’ væk ved at træne sin bækkenbund. Du kan lave bækkenbundsøvelser og eventuelt kontakte en fysioterapeut, hvis du oplever store smerter i bækkenet eller underlivet.

Mange oplever smerter i underlivet i overgangsalderen, men vedvarende smerter anses ikke som ’normalt’. Det kan derfor være en god ide at snakke med din læge om underlivssmerter i overgangsalderen, da det også kan skyldes andre ting.

Tørre slimhinder i overgangsalderen

Tørre slimhinder er et typisk symptom på overgangsalderen, da det er en følgevirkning af det faldende østrogenniveau. Tørreslimhinder kan føre til smerter ved sex, kløe og betændelsestilstande.

Man behandler tørre slimhinder ved lokal østrogenbehandling med creme eller piller, der føres op i skeden. Oplever du, at de tørre slimhinder giver smerter under sex, er det en god ide at finde glidecremen frem.

Underlivsbetændelse i overgangsalderen - Urinlugt og udflåd

Oplever du lugtende urin eller udflåd i overgangsalderen kan det være tegn på underlivsbetændelse. Og underlivsbetændelse i overgangsalderen er faktisk et meget normalt symptom. I overgangsalderen tørrer slimhinderne ikke bare ud, de bliver også tyndere og mere sårbare.

Når slimhinderne bliver tyndere, øges risikoen for at bakterier slipper bakterier ind gennem skeden, og det øger risikoen for i underlivsbetændelse i overgangsalderen.

I overgangsalderen, hvor slimhinderne mister effekt, oplever mange kvinder underlivsbetændelse og urinvejsinfektion, der giver lugtende urin og udflåd. Øget udflåd i overgangsalderen er ikke nødvendigvis et symptom på underlivsbetændelse, da der foregår mange ting dernede i den periode. Tyk, gullig og lugtende udflåd indikerer dog, at der kan være en infektion.

Kilde: sundhed.dk

Sex og overgangsalder

Både under og efter overgangsalderen kan du dog forsat opleve tørhed i skeden, og her anbefales det, at du bruger glidecreme ved samleje. Tørre slimhinder

Man kan måske fristes til at undgå sex grundet ubehag, men her kan det være en god ide at bruge glidecreme for at holde gang i sexlivet. Sex frigiver nemlig forskellige gavnlige hormoner, som for eksempel dopamin og endorfin.

Disse hormoner gør dig glad og får kroppen til at slappe af. Disse positive processer, der sker i kroppen under sex, kan mindske noget af tørheden.

Læs også