Overgangsalder

Kvinder lider i overgangsalderen

af JAKOB RUBIN, JP.DK 11. maj 2011
Mange er nervøse for at tage hormoner og ved ikke, at kosttilskud kan hjælpe dem.

Når vi kvinder rammer overgangsalderen er det sjældent med fryd og gammen. Kroppen går igennem alverdens ubehagelige gener, men det behøver ikke være SÅ slemt!Fakta

  • Overgangsalderen kaldes også menopausen eller klimakteriet og er tidspunktet, hvor den sidste menstruation indtræffer.
  • Som oftest indtræffer overgangsalderen i 45-55 års-alderen og varer i gennemsnit 5 år.
  • I overgangsalderen holder æggestokkene op med at producere hormonet østrogen. Godt tre fjerdedele af alle kvinder i overgangsalderen har gener af en eller anden art.
  • Østrogenmangel kan gå ud over slimhinderne i skede og blære, som mister smidighed og fugtighed. Det giver problemer i form af smerter, svie, kløe, problemer ved samleje, inkontinens og blærebetændelse.
  • Svedeture, urolig nattesøvn og manglende energi og sexlyst er nogle af de gener, som over halvdelen af alle danske kvinder oplever, når de kommer i overgangsalderen, viser en undersøgelse foretaget for Ferrosan.

Den viser også, at halvdelen af dem ikke gør noget for at modvirke generne, selv om der findes flere former for behandling.

Hormonbehandling70 pct. af de 335 kvinder, der deltog i undersøgelsen, oplyser at de helst vil undgå at tage hormoner, mens 16 pct. er positivt indstillet over for hormonnbehandling med begrundelsen, at deres gener er for store, hvis de ikke tager hormonerne.

Læs også: Heal dig selv! og andreKvinder er nervøse for behandlingen

Din guide til sundsøvn

Undersøgelsesresultaterne kommer ikke bag på læge Søs Wollesen, som er specialist i problemer relateret til overgangsalderen:"Tidligere fik alle kvinder i overgangsalderen udskrevet hormoner. Men i kølvandet på de seneste årtiers forskning er der kommet fokus på de potentielle bivirkninger, og det har gjort mange nervøse for behandlingsformen," siger hun.

KosttilskudDet undrer til gengæld Søs Wollesen, at så mange kvinder ifølge undersøgelsen ikke ved, at der findes andre former for behandling af gener i overgangsalderen. For eksempel kosttilskud, som for mange, men ikke alle, kan lindre eller helt fjerne gener. Et af kosttilskuddene på markedet er lavet af forskelligt pollen og gelée royale, der er den specielle føde, bierne producerer til bidronningerne.Læs også: Av mit underliv!