TENA
Annonce
Sundhed

Hvorfor taler vi ikke om disse symptomer på overgangsalder?

22. marts 2023
Annonce for TENA
Der sker meget med vores kroppe, når vi nærmer os overgangsalderen. Meget af det taler vi om. Men vi taler sjældent om, hvordan vores underliv, sexlyst og humør påvirkes. Vi dykker ned i de tabubelagte tegn på overgangsalder.
TENA logo

Når vi nærmer os overgangsalderen, begynder vi at se tegn på, at hormonniveauerne ændrer sig.

Nogen oplever symptomerne allerede i tiden lige før overgangsalderen, som kaldes perimenopausen. For de fleste kommer tegnene først i den egentlige overgangsalder, som typisk rammer os, når vi er mellem 45 og 55 år.

Du kender sikkert allerede flere af de tegn på overgangsalder, som kan være svære, for eksempel hedeture og søvnbesvær.

Men der sker andre ting i overgangsalderen, som kan have stor indflydelse på vores livskvalitet – men som vi sjældent snakker om. Især, når det handler om underlivsproblemer, urinlækage og ustadigt humør.

Det er ikke sikkert, du oplever alle bivirkningerne ved overgangsalderen. Tager vi hul på den samtale, kan vi gøre de emner lidt mindre svære at åbne op for og give mulighed for at dele råd med hinanden.

1. Du oplever inkontinens og urinlækage

De symptomer, du oplever i overgangsalderen, opstår i høj grad, fordi din krop ikke længere producerer den samme mængde østrogen. Niveauet af østrogen har en indvirkning på mange af kroppens funktioner, herunder blærens og urinvejenes.

Når kroppen ikke producerer lige så meget østrogen, kan du opleve hyppig vandladning, vandladningstrang og urinlækage. Disse symptomer er en del af, hvad der samlet kaldes “urogenitalt overgangsaldersyndrom” (GSM), og de er helt normale. Faktisk oplever 40-60 % af alle kvinder GSM efter overgangsalderen.

Typer af inkontinens, du kan opleve på grund af overgangsalder

1. Stressinkontinens, som er kendetegnet ved, at du kan opleve urinlækage, når du griner, hopper, løfter på noget tungt, hoster eller nyser.

2. Tranginkontinens, som kan opleves ved en pludselig og pressende trang til at skulle tisse, somme tider ikke når på toilettet i tide eller vågner mange gange om natten med tissetrang.

Lider du af inkontinens eller urinlækage, så er der et par ting, du kan gøre. At tale om det vil gøre oplevelsen mindre tabubelagt, og måske vil du opleve, at andre har det ligesom dig. Urinlækage er nemlig et stort tabu for de fleste af dem, der lider af det, og i Danmark er det tal op mod 500.000, viser tal fra Sundhedsstyrelsen. Du kan desuden træne din bækkenbund med øvelser og benytte dig af de forskellige muligheder for beskyttelse, som Tena har. Find hjælp, og læs mere om inkontinens i overgangsalderen her.

2. Du bliver øm og irriteret i vulva

Overgangsalderen kan også påvirke miljøet i vores underliv på andre måder, men det taler vi næsten aldrig om.

Det faldende østrogenniveau i kroppen betyder nemlig, at skedens slimhinder og den intime hud bliver tyndere og tørre, hvilket gør, at du kan opleve kløe, ubehag, irritation og ømhed i vulva og omkring klitoris.

5 tips til ømhed og irritation i vulva

1. Brug milde intimprodukter, brug varmt vand, og undgå at gnide området med håndklædet efter bad

2. Vælg produkter til sensitiv hud

3. Behandl med topiske produkter, som smøres på området

4. Prøv lokalbehandling med hormoner

5. Tal med en læge om irritation i vulva i overgangsalderen

Læs mere om hvert punkt her.

Sørger du for at læse om de forandringer, der sker i dit underliv i og omkring overgangsalderen, er du meget bedre rustet til at tackle det ubehag, der ofte følger med. Der er nemlig ting, du kan gøre for at have det godt i overgangsalderen. Taler du med dine jævnaldrende om det, vil du sikkert også opleve, at de kender til det.

Tena

TENA SENSITIVE

TENA Sensitive er ekstra blødt og nænsomt mod den sensitive overgangsalderhud. Inkontinensbindet er hurtigtabsorberende og beskytter med Triple Protection, som holder dig tør, sikker og beskyttet mod lugt. Det er formet perfekt til at passe til kroppen og diskret hjælpe dig med at håndtere mindre ufrivillig vandladning. Desuden er det åndbart, dermatologisk testet og indeholder hverken parfume eller farvestoffer, så du kan holde den intime hud sund og forhindre kløe og ømhed i vulva. TENA Sensitive fås nu med mindst 50% plantebaseret materiale og TENAs første papiremballage nogensinde. Læs mere her.

3. Du har ubehag eller smerter under sex

Måske har du oplevet, at det at have sex ikke er lige så let som før i tiden. I overgangsalderen producerer kroppen nemlig mindre sekret og udflåd, og det betyder, at din skede ikke er lige så våd. Samtidig bliver skedens pH-værdi mindre sur på grund af det lave østrogenniveau.

Det betyder, at området omkring vulva og skeden bliver mere skrøbeligt og lettere får rifter og bløder. Det lyder ikke rart, og det er det heller ikke. Særligt ikke, hvis du gerne vil have sex med din partner. Tørhed i skeden kaldes vaginal atrofi, og der er heldigvis noget, du kan gøre ved det.

5 tips til vaginal atrofi

1. Lokalbehandling med hormoner

2. Fugtigheds- og glidecremer, der fås i håndkøb

3. Østrogencremer og vagitorier, som smøres på området

4. Vaginale dilatorer

5. Knibeøvelser

Læs mere om mulighederne her.

4. Du har humørsvingninger

Kan du huske, da du var teenager, og hormonerne susede rundt og blæste alle følelserne op på et meget højere plan? Overgangsalderen kan muligvis tage dig en tur down memory lane, og ikke på den rare måde.

Du kan nemlig opleve humørsvingninger som ængstelse i perimenopausen og depression i overgangsalderen. Det sker på grund af det faldende østrogen- og progesteronniveau og er faktisk et af de mest almindelige tegn på overgangsalder.

Den følelsesmæssige ustabilitet kan vise sig som alt fra tristhed og depression til vrede, ængstelse og træthed, og den kan stige fra nogle få til flere dage om måneden, som du når længere ind i overgangsalderen.

Disse følelser kommer oven i de fysiske udfordringer, og det kan få dig til at kan føle dig usynlig og alene med disse følelser. Det kan påvirke din selvtillid, dit forhold til dine relationer og din livskvalitet. Husk, at du ikke er alene, og prøv at være åben omkring dine følelser over for andre, selv om det er svært.

Husk også på, at disse symptomer kan vise sig på mange forskellige måder. Måske har dine venner det helt forskelligt fra dig.

6 tips til humørsvingninger

1. Forbered dig på de fysiske symptomer på overgangsalder

2. Tal med din læge

3. Forsøg at undgå situationer, der udløser tristhed eller angst

4. Få nok søvn, spis næringsrigt og varieret, og dyrk regelmæssig motion

5. Forsøg at undgå stress ved for eksempel at meditere

6. Tal med andre om det

Læs mere om din mentale sundhed i overgangsalderen her og her.

5. Du har mindre lyst til sex

Oplever du, at lysten til sex er blevet mindre eller forsvundet i overgangsalderen? Så er du ikke alene, for flere oplever nemlig nedsat sexlyst i overgangsalderen. Man ved ikke hvorfor, og det gør det svært at behandle.

Det er vigtigt, at du taler højt om den manglende lyst, især over for din partner. Det er en dårlig idé at ”fake” det, for det gør hverken oplevelsen bedre nu eller i fremtiden. Prøv i stedet at forklare din partner, hvordan du har det, og hvad der vil kunne hjælpe. Ofte kan fortroligheden i at tale om tingene hjælpe i sig selv.

Med årene kan den spontane lyst dale, og her kan det hjælpe at kæle for hinanden og på den måde fremprovokere ophidselsen.

Kilde: Sundhed.dk

Har du en oplevelse af, at din nedsatte sexlyst stammer fra tørhed og smerter i vulva og i skeden? Så hop op til punkt 3 og se, om nogle af rådene kan hjælpe.

Oplever du vedvarende problemer, kan du – og din eventuelle partner – prøve at tale med en læge eller en sexolog.

Læs også