Eksperten om tidlig overgangsalder
Overgangsalder

Ekspert om tidlig overgangsalder: Derfor er behandling afgørende

28. februar 2022
af Sara Gerlach Madsen
Udgivet første gang i 2019. Foto: Shutterstock
Overlæge Anette Tønnes Pedersen møder en lang række kvinder under 40 år, der får konstateret tidlig overgangsalder. Her forklarer hun, hvorfor behandling kan være vigtigt.

Overlæge Anette Tønnes Pedersen arbejder på Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet og får hver måned henvist kvinder helt ned i teenagealderen, der har symptomer på tidlig overgangsalder.

– Tidlig overgangsalder er defineret ved, at det rammer kvinder, der endnu ikke er fyldt 40, har udeblevne menstruationer, ingen produktion af østrogen og forhøjet niveau af overordnede kønshormoner – det såkaldte FSH, forklarer hun.

Tidlig overgangsalder kan blandt andet skyldes autoimmune sygdomme som stofskiftesygdom eller binyresygdom, eller man er måske født med en forkert kromosom-sammensætning.

Hvis man har fået fjernet begge æggestokke ved en operation, vil man også gå momentant i overgangsalder, ligesom både kemoterapi og strålebehandling kan ødelægge æggestokkenes funktion.

– Men i halvdelen af tilfældene kan vi faktisk ikke finde forklaringen. Det skyldes sandsynligvis genetik, vi endnu ikke har kortlagt, siger Anette Tønnes Pedersen og understreger, at tidlig overgangsalder for de fleste vil være en permanent tilstand.

Østrogenbehandling

Under overgangsalderen stopper éns egen østrogenproduktion, og ifølge Anette Tønnes Pedersen er det afgørende at komme i behandling med naturligt østrogen, når man går tidligt i overgangsalder, hvilket sjældent er nødvendigt, hvis overgangsalderen indtræffer rettidigt.

Om tidlig overgangsalder

  • I Danmark er kvinder i gennemsnit 51,5 år, når de går i overgangsalder.
  • Man får diagnosen tidlig overgangsalder, hvis man har forhøjede overordnede kønshormoner og stopper med at menstruere, inden man er fyldt 40. Man skønner, at 1-2 % af alle kvinder rammes af tidlig overgangsalder. Tallet stiger til 3-4 %, hvis man inkluderer kvinder, der af medicinske grunde, f.eks. kemo- eller strålebehandling eller fjernede æggestokke, går i tidlig overgangsalder.
  • I mere end 50 % af tilfældene er det ikke muligt at forklare årsagen til tidlig overgangsalder.
  • Nogle kvinder oplever kun blødningsforstyrrelser og manglende menstruation, når de går i overgangsalder, men andre symptomer kan være hedeture og nattesved, søvnproblemer og forstyrret nattesøvn, nedsat sexlyst og humørsvingninger, vægtøgning, smerter i led og muskler, tørre slimhinder, smerter ved samleje.

Kilde: Anette Tønnes Pedersen, overlæge, ph.d., Rigshospitalet

– Manglende østrogen påvirker ikke kun evnen til at få børn, men betyder også, at knoglerne afkalker, og at man er i højere risiko for at udvikle knogleskørhed, åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme.

Derudover er østrogenbehandling også nødvendigt, hvis kvinden ønsker at prøve at blive gravid.

– Behandling i sig selv fremmer ikke fertiliteten, men er nødvendigt, hvis der er lidt aktivitet tilbage i æggestokkene, og man vil forsøge insemination eller reagensglasbefrugtning.

- En anden mulighed er at få æg doneret. Det kan enten være fra en søster, en veninde eller en anonym ægdonor. Så diagnosen tidlig overgangsalder er ikke altid ensbetydende med, at graviditet er umuligt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

- Vi kan blive overraskede og uden forklaring kan det ske, at hov – nu sker der alligevel noget i æggestokkene, og pludselig er kvinden gravid. Det er jo ikke, fordi vi er dårlige læger, men fordi vi stadig ikke har 100 procent styr på alt, hvad der sker biologisk i kroppen, siger Anette Tønnes Pedersen.