https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Otte år – og sover stadig i vores seng

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Jeg er en frustreret 31-årig kvinde, som efterhånden ikke ved, hvad der er rigtigt og forkert. Min søn på otte falder stadig i søvn i vores seng, Jeg

Jeg er en frustreret 31-årig kvinde, som efterhånden ikke ved, hvad der er rigtigt og forkert. Min søn på otte falder stadig i søvn i vores seng, Jeg har tidligere prøvet på at få ham til at falde i søvn på sit eget værelse, men uden større held. Han siger, han er bange, og det gør ondt inden i mig, når han udtrykker sin angst.
Jeg bor ikke sammen med faderen til drengen, men har levet med papfaderen i snart seks år. Han er dog ved at køre træt i, at vi har drengen liggende i vores seng og føler sig meget tilsidesat.
Jeg føler til gengæld, jeg skal være den evig gode mor, og får nemt dårlig samvittighed over for drengen, da han ikke ser så meget til sin far. De har aldrig haft et specielt tæt forhold. Hvad er jeres råd?
Maria

Kære Maria
Rent principielt er der intet i vejen for, at børn sover i samme seng som forældrene. Kulturelt ser man store forskelle på det, og sådan var det også tidligere i Danmark. Spørgsmålet er selvfølgelig, om nogen er generet af det, for så er det jo et problem. Og din kæreste vil gerne have dig for sig selv - og det må da være en flatterende tanke. Problemet er så, at få din store søn til at flytte ind i sin egen seng.
Du skal tænke på, at du ikke må lade din drengs opvækst styre af dit behov for at være den gode mor. De handlinger, du så foretager, vil være styrede af din dårlige samvittighed og ikke nødvendigvis af, hvad der er bedst for din dreng. Er du helt sikker på, at din dreng ikke insisterer på at være i jeres seng, fordi han så fornemmer, at din samvittighed dulmes? Det er nemlig ikke børns opgave.
Jeg synes I skal gå i gang med et forandringsprojekt, men start ikke, før du er helt sikker på, at du vil gennemføre det, og gør det i en periode, hvor din dreng har overskud og er i godt humør.
Forklar ham, at I gerne vil sove sammen alene, at I gerne vil have den nærhed, og at I sover bedre. Tag ansvar for, at det er jer, der ønsker det, sig, at det ikke har noget at gøre med jeres kærlighed til ham, den er lige stor af den grund. Forklar, at I vil gøre alt for, at han også får et hyggeligt aftenritual, og at han, så snart han vågner om morgenen, er velkommen til at komme ind til jer. Men kommer han om natten, skal du følge ham tilbage i sin egen seng. Udryd hans angst ved at tale om det, han er bange for, uden dog at trække det i langdrag. Så tag hellere en snak i løbet af dagen om det, der bekymrer ham.
Tænk på, at din dreng skal blive stolt af at kunne klare ting selv.

Susse Stuhr. pædagogisk konsulent

Læs også:
Sover meget uroligt
Sover dit barn dårligt?

Læs også