Sundhed
29. november 2024

Nyt studie: Menstruation kan koste arbejdspladserne dyrt

Ny forskning viser, hvordan menstruationssmerter og PMS påvirker både produktivitet og økonomi – og hvorfor vi bør tage det alvorligt som et samfundsproblem.
Af: Kamilla Kilias
Kvinde med mavesmerter

Foto: Ian Hooton/Science Photo Library/Ritzau Scanpix

Har du nogensinde meldt dig syg på grund af menstruationssmerter?

En betragtelig del af verdens befolkning oplever hver måned smerter og ubehag som følge af menstruation, og det har konsekvenser – ikke kun for den enkelte, men også for samfundet som helhed.

Et nyt australsk studie peger på, at menstruation har en betydelig økonomisk påvirkning, der hidtil er blevet overset. Det skriver Weekendavisen.

Ifølge studiet koster menstruationsrelaterede gener hvert år det australske samfund svimlende 15 milliarder australske dollar i tabt produktivitet, hvilket svarer til 64 milliarder danske kroner.

Michelle O’Shea, seniorforsker ved Western Sydney University, der står bag studiet, forklarer til Weekendavisen, at tabet ikke kun handler om sygedage. Det handler også om de timer på arbejdspladsen, hvor medarbejdere er mindre effektive på grund af smerter eller PMS.

- Hvis vi gerne vil have effektive medarbejdere, der tager aktivt del i arbejdsmarkedet, så er det vigtigt at zoome ud og forstå menstruation ud fra et større perspektiv og ikke kun tænke det som et problem, den enkelte skal håndtere, fortæller hun.

O’Shea og kollegaernes forskning bygger på data fra australske kvinder over 18 år og viser, at menstruation påvirker produktiviteten både direkte og indirekte.

Det bekræftes også af et hollandsk studie fra 2017, hvor over 80 procent af deltagerne rapporterede, at deres menstruationssymptomer gjorde dem mindre effektive på arbejdet.

Men menstruation er stadig et tabubelagt emne, og det gør løsninger som menstruationsorlov kontroversielle.

Professor i køns- og arbejdslivsstudier ved Heriot Watt University Kate Sang siger til Weekendavisen, at selvom lande som Spanien og Japan tilbyder kvinder ret til sygeorlov ved menstruationssmerter, så kan det stadig ses som “upålideligt at melde sig syg på grund af menstruationssmerter”, og at mange derfor vælger at arbejde videre.

Ifølge Sang er løsningen ikke nødvendigvis flere orlovsdage, men snarere en afstigmatisering af menstruation.

- Hvis vi kan normalisere at snakke om sundhed og stigmatiserede emner på arbejdet, vil det skabe et rum for, at også mænd og andre køn åbent kan tale om kropslige ændringer, siger hun.

Selvom mange kvinder føler sig hæmmet af menstruationssmerter og PMS, viser forskning samtidig, at de i gennemsnit præsterer lige så godt som på andre tidspunkter af deres cyklus. Alligevel peger eksperterne på, at ignorering af emnet ikke hjælper nogen.

Tværtimod mener Kate Sang at vi bør begynde at tage emnet alvorligt – ikke kun for kvinders skyld, men for samfundets som helhed.

Læs også