Brystkræftvaccine
Sundhed

Ny vaccine mod brystkræft viser lovende resultater i tidlige kliniske forsøg

8. januar 2024
Af Signe Larsen
Arkivfoto: Unsplash
75 procent af patienterne i forsøget opnåede en såkaldt god immunrespons.

Rigtig mange af os har haft kræft tæt inde på livet, herunder brystkræft – den almindeligste kræftform blandt kvinder. Alene i Danmark får cirka 4800 danske kvinder hvert år diagnosen.

Men der er også håb at spotte forude – for netop nu bliver en ny vaccine mod brystkræft testet i kliniske forsøg i USA. Og de første resultater er lovende, skriver ABC.

Vaccinen er rettet mod triple-negativ brystkræft, som er den mest alvorlige og aggressive form for brystkræft. De foreløbige resultater viser, at vaccinen ikke forårsagede væsentlige bivirkninger, og derudover at 75 procent af patienterne i forsøget opnåede en såkaldt god immunrespons.

I fase 1-forsøget modtog 16 kvinder tre vaccinationer med to ugers mellemrum ifølge Anixa Biosciences Inc, som er det californiske firma, der udvikler vaccinen.

Vaccinen er designet til at styre kroppens immunsystem til at ødelægge kræftcellerne via en mekanisme, der aldrig tidligere er blevet anvendt i udviklingen af cancervacciner, fortæller Dr. Amit Kumar, der er formand og administrerende direktør for Anixa Biosciences, ifølge ABC.

I øjeblikket er vaccinen designet til at forhindre tilbagefald af kræft hos patienter, der tidligere er behandlet for triple-negativ brystkræft.

Ifølge formanden vil man i næste fase af forskningen fokusere på at anvende vaccinen for at forhindre udbrud af kræfttypen.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også