hvad er kighoste
Sundhed

Nedløbsrefleks

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Nedløbsrefleks eller som nogle kalder det: tømningsrefleks - betyder, at alle de små muskler, som omgiver mælkegange og mælkekirtler, trækker sig

Nedløbsrefleks eller som nogle kalder det: tømningsrefleks - betyder, at alle de små muskler, som omgiver mælkegange og mælkekirtler, trækker sig sammen (det er glat muskulatur, der ikke er under din viljes herredømme), og mælken begynder at løbe helt af sig selv.
Når du som ammende mor hører dit spædbarn græde eller "gnøfle" sultent, eller dit spædbarn begynder at die hos dig, så producerer din hypofyse i hjernen et hormon "oxytocin". Det er oxytocinet, der får de små muskler til at trække sig sammen, og nogle gange kan man ligefrem se mælken sprøjte ud, hvis barnet slipper brystvorten et øjeblik.
Hvis du er stresset eller ked af det, producerer du stresshormonet "adrenalin". Så kan din nedløbsrefleks blive forstyrret, fordi adrenalinet blokerer for virkningen af oxytocin. Oxytocin gør ting og sager ved din krop - blandt andet får hormonet livmoderen til at trække sig sammen, så der kommer det, man kalder efterveer, som er gode, fordi de hjælper din livmoder tilbage til sin oprindelige størrelse.
Men oxytocinets vigtigste opgave er at hjælpe nedløbsrefleksen på vej. Oxytocin kan fås ad kunstig vej via en næsespray, hvis man af den ene eller anden grund har svært ved at få nedløbsrefleksen til at fungere. Det kræver dog en konsultation og en recept fra lægen, og er årsagen angst, vrede, stress og jag, er det tvivlsomt, om det hjælper. Her hjælper det kun at gøre noget ved det, der "klemmer" eller at slappe af!

Læs også:
Mælkeknuder
Ammeguide

Læs også