https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Min dreng vil kun have afføring i en ble

12. juli 2005
af Ulla Nielsen
Jeg har en dreng, der kun vil lave pølser i en ble. Han er fire et halvt år og har ellers været renlig om dagen, siden han var tre, og om natten siden

Jeg har en dreng, der kun vil lave pølser i en ble. Han er fire et halvt år og har ellers været renlig om dagen, siden han var tre, og om natten siden han var tre et halvt. Men når han skal lave, kommer han og vil have ble på, går ind på sit værelse, til han er færdig og kommer så ud for at blive skiftet. I starten synes vi, at det var ok, men efterhånden mener vi, at nu må han da kunne lave på toilettet. Det er jo heller ikke videre lækkert mere. Da han sidste år nærmede sig de fire år, sagde han selv, at når han blev fire, så skulle han ikke bruge ble mere. Siden blev det til, at når det bliver sommer, så skal jeg ikke bruge ble mere, men han kan ikke ændre det. Vi forsøgte i en periode ikke at købe flere bleer, men lige lidt hjalp det. Han fik hård mave og efter et par dage, kom det så bare ud om natten i tøjet, når han lå og sov, for drengen havde jo ondt i maven. Nu siger han "Når jeg bliver fem år"… Hvordan kommer vi ud af dette på en god måde? Der er ingen tvivl om, at han har det svært. Prøver vi at snakke om det, siger han: "Lad nu være med at sig det" og tager fingrene i ørene.
Han har det også svært, når vi er på ferie, har gæster mm, for han er flov over det. På en ferie holdt han sig en uge, til vi kom hjem igen. En anden gang blev hans mormor og morfar nødt til at køre ham hjem fra ferie, selvom de skulle noget, han helt vildt gerne ville, og så blev de nærmest smidt ud, da jeg kom hjem, fordi han skulle lave.
Kommer det af sig selv en dag og hvor længe skal vi vente ?

Lisbeth

Kære Lisbeth
Det er helt almindeligt, at børn, der ellers er renlige, holder fast ved bleen, når de skal have afføring. Dette må dog ikke blive ved for længe, for så er tendensen, at det udvikler sig til et problem. Det er netop det, som er sket i dette tilfælde.
Kan barnet med sin vilje holde sig en hel uge, så det får en regulær forstoppelse med mavesmerter, så vil jeg anbefale at gå til egen læge for behandling. Barnet skal have noget afførende medicin sideløbende med, at bleen tages fra ham. Ud over dette, skal drengen støttes psykisk til at slippe kontrollen over sin tarmfunktion, så det bliver en naturlig del af hans liv at gå på toilettet og ikke et problem.
Hele familien skal deltage i behandlingen, bl.a. ved ikke at give efter, når han beder om en ble. Det kan være svært at afvise sit barn, som måske både er ked af det og har ondt i maven, og derfor er det en god ide at have en professionel med på sidelinien som støtte.

Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også:
10 tricks til at smide bleen

Læs også