https://imgix.femina.dk/media/article/mette_horn_80v1514_1.jpg
Sundhed

Mette Horn: Overgangsalderen er vores anden pubertet

1. august 2016
af Rikke Hast
Foto: Nellie Møberg
Skuespiller Mette Horn er meget optaget af, hvad der definerer os som kvinder, ikke mindst, når alderen begynder at sætte sine spor.

Hvad er det, der definerer os som kvinder, ikke mindst, når alderen begynder at sætte sine spor. Det er noget af det, skuespiller Mette Horn funderer over i denne uges udgave af SØNDAG.

-Der er et kapitel i kvindehistorien, der er underfortalt. Det handler om overgangsalderen. Selv ser jeg overgangsalderen som den anden pubertet. For ens krop forandrer sig, og man kan ikke længere regne med sit humør. Forskellen på overgangsalderen og puberteten er bare, at der ikke længere er et helt liv forude, og lige præcis der kan depressionen godt banke lidt på. Der er stadig muligheder, men de er måske ikke så mange, eller der er i hvert fald nogle andre overvejelser bag. Når man når overgangsalderen, ser man tilbage på hele den gave, man har fået ved at have fået børn. Man tænker på, om man fik nydt dem nok, og hvordan kontakten med dem vil blive fremover. Man tænker også over forholdet til ens mand: Er vi mon spændende nok for hinanden nu, hvor børnene er flyttet hjemmefra? Hvad skal vi være nu, hvor vi ikke længere er mor og far sammen på samme måde? Det er sådanne spørgsmål, der er oppe at vende samtidig med, at man som kvinde skal til at vænne sig til tanken om, at man ikke længere er nær så meget i spil i det offentlige rum, måske fordi man ikke længere kan føde børn.

Den friskeste mælk

Mette har netop spillet med i forestillingen »Cougar the Musical« på Bellevue Teatret. Også denne forestilling handlede om en adfærd i strid med den eksisterende norm, nemlig modne kvinder, som går efter unge mænd.

– Min rolle havde ikke noget problem med at gå efter den friskeste mælk i køledisken. Det har mænd jo alle dage gjort, og hvorfor skulle det være så slemt. Men jeg selv var lidt af en »chicken«. Jeg kunne mærke, at jeg stødte på min egen blufærdighed. For mig handlede det bl.a. om, hvor meget yngre de der unge mænd var. Gik det ned til unge mænd på min søns alder, så stod jeg helt af. Det kunne slet ikke komme på tale. Men når det så er sagt, så er det vel ikke kun mændene, der skal have lov til at gå efter de yngre, mener Mette, der har været gift med sin mand Steen i 10 år.

Konsonantsvag

Også professionelt kunne Mette godt tænke sig at fortælle om kvindeliv omkring de 50:

– Der er hen ad vejen blevet fortalt meget om skilsmisser og familieliv med små børn, men efter det store godstog er drønet igennem ens liv, er det som om den store stilhed opstår. Jeg bliver desperat, når folk skriger op om, at 50’erne er det nye sort, for det synes jeg sgu ikke, det er. Men jeg synes, at det er ok, og at det bliver bedre og bedre. Men det har været en udfordring, og det har været svært. Også det der med alle de fysiske forandringer som knirkende knæ og sovende arme: At konstatere, at når der pludselig er god plads i mine bukser, så handler mest om, at min røv er ved at forsvinde. Den er nemlig flytte sig op på maven. Når jeg giver udtryk for det, så siger mine børn: Hold dog op mor. Du er da smuk og lækker. Det hjælper, men får ikke følelsen til helt at forsvinde. Og bagefter er jeg faktisk lidt flov over, at jeg står der og piber, for hvad er det, jeg er ved at lære fra mig. Skulle det nu ikke være i orden at blive ældre. Med alderen oplever jeg også, at jeg bliver hurtigere fuld, når jeg indtager alkohol. Efter to glas vin begynder jeg at blive konsonantsvag og slingre lidt. Min hjerne er på ingen måde beruset, men min krop kan ikke længere håndtere alkohol.

Succes - for hvem?

– Når man når min alder, så er man bedre til at vælge ud, hvad det er, som giver værdi. Og det er ikke nødvendigvis noget, der er synligt for andre. På det tidspunkt i livet har man ret til selv at vælge igennem hvis optik, man har lyst til at fremstå som en succes: Er det over for mig selv, min nabo, mine børn, min mand, mine nære eller for hele Danmark? Man må vælge, for man kan ikke være en succes for alle. Det er heller ikke vigtigt, og det finder man ud af med alderen.

Oscar Wilde

Til september skal Mette spille hovedrollen i den irske dramatiker og forfatter Oscar Wildes stykke: »En kvinde uden betydning« på Aarhus Teater.

- Stykket handler bl.a. om en kvinde, der får et barn udenfor ægteskabet og må leve med den skam, tidens tabuisering påfører hende. Det er også på mange måder et stykke om overklassens genvordigheder, og her er Oscar Wilde jo eminent.

Læs også