særligt sensitiv
Mental sundhed

Test dig selv og se, om du er særligt sensitiv

af Sanne Hukiær Christensen 23. april 2018
Foto: Panthermedia
Særligt sensitive mennesker har et ekstremt fintfølende nervesystem, hvilket betyder, at de er ekstra modtagelige over for indtryk - af både den positive og den negative slags. Test dig selv her, og se om du er særligt sensitiv

Her kan du tjekke, om du hører til de 15-20 % af befolkningen, som betragtes som særligt sensitive. Du skal besvare hvert spørgsmål nedenfor med enten "sandt" eller "falsk" - "sandt" hvis det i mindste eller nogen grad er sandt for dig og "falsk", hvis det ikke er særlig sandt eller slet ikke sandt for dig.

Er du særligt sensitiv?

- Jeg synes at være opmærksom på det subtile og uhåndgribelige i mine omgivelser.

- Andre menneskers stemninger påvirker mig.

- Jeg er tilbøjelig til at være meget følsom over for smerte.

- På travle dage har jeg behov for at trække mig tilbage til sengen, et mørkt værelse eller et andet sted, hvor jeg kan få noget privatliv og blive fri for stimulering.

LÆS OGSÅ: Særligt sensitiv: Elsk dine sensitive sider

 

- Jeg er særligt følsom over for virkningerne af koffein.

- Jeg bliver let overvældet af ting som kraftigt lys, stærke lugte, grove tekstiler eller sirener i nærheden.

- Jeg har et rigt, sammensat indre liv.

- Jeg bliver ilde til mode af høje lyde.

- Jeg bliver dybt bevæget af kunst eller musik.

- Jeg er samvittighedsfuld.

- Jeg bliver let forskrækket.

- Jeg bliver nervøs, når jeg skal lave noget på meget kort tid.

- Når mennesker befinder sig dårligt i et fysisk miljø, ved jeg for det meste, hvad der skal gøres for at gøre det mere behageligt (såsom at ændre belysningen eller siddepladserne).

- Jeg bliver irriteret, når man prøver at få mig til at gøre mange ting på én gang.

- Jeg gør mig megen umage for at undgå at begå fejltagelser eller at glemme ting.

- Jeg gør det til et princip at undgå voldsprægede film og tv-shows.

- Jeg bliver stimuleret på en ubehagelig måde, når der foregår en masse omkring mig.

- Det at være meget sulten skaber en stærk reaktion i mig, som afbryder min koncentration eller stemning.

- Forandringer i mit liv ryster op i mig.

- Jeg bemærker og nyder sarte eller fine dufte, smage, lyde og kunstværker.

- Jeg prioriterer det højt at indrette mit liv, så jeg undgår rystende eller overvældende situationer.

- Når jeg er nødt til at konkurrere eller til at blive iagttaget, mens jeg udfører en opgave, bliver jeg så nervøs eller usikker, at jeg klarer mig meget dårligere, end jeg ellers ville have gjort.

- Da jeg var barn, syntes mine forældre og lærere at opfatte mig som sensitiv eller genert.

Hvis du svarede "sandt" til 12 eller flere af spørgsmålene, eller hvis enkelte tegn er meget stærke, kan du være særligt sensitiv. Du vil i så fald have gavn af vælge et liv, der giver plads til din sensitive side - et liv med fokus på sunde rutiner, og hvor du har rigelig tid og rum til fordybelse.

Få redskaber til din særlige sensitivitet og udnyt potentialerneAt være et særligt fintfølende menneske betyder mange ting. På den ene side er det en stor gave, da det giver adgang til kreativitet, medfølelse og empati, et rigt indre liv og dyb værdsættelse af skønhed og nærhed. På den anden side giver det større belastninger i forbindelse med fx støj, lys, dufte, tidspres og udfordrende socialt samvær. Med andre ord er særligt sensitive mennesker ekstra modtagelige over for indtryk og mere sårbare over for overstimulering end andre, og de kan derfor også være mere udsatte for følgevirkninger af belastninger i barndommen og nederlag gennem livet.

Lise August er den første psykolog i Danmark, som har specialiseret sig i særligt sensitive mennesker og er medstifter af Sensitive Balance, hvorfra ovenstående test er hentet - se mere på www.sensitiv.dk.

HSP - Highly Sensitive Person

Cirka hver femte menneske er særligt sensitiv. Det skyldes, at man er født med et nervesystem, som er ekstra modtageligt over for ydre stimuli; både lyde, dufte, visuelle og følelsesmæssige indtryk. En person med HSP har et nervesystem, som hele tiden arbejder på højtryk, og af samme årsag også er i risiko for at blive overbelastet. For at undgå denne overbelastning, er det vitalt, at den sensitive person lærer sig selv og sine egne begrænsninger at kende for på den måde at undgå overstimulering.

Særligt sensitives fordele

Det er vigtigt at understrege, at HSP ikke er en diagnose eller sygdom, men et personlighedstræk. I et hurtigt, dynamisk og ekstrovert samfund kan det sensitive personlighedstræk være kilde til udfordringer. Men så længe niveauet af stimuli holdes på et passende niveau, vil sensitiviteten heller ikke give anledning til problemer. At være særligt sensitiv rummer ikke kun besvær. Højsensitive personer har ofte flere af nedenstående karakteristiske styrker:

  • Meget empatiske og venlige
  • En god evne til at koncentrere sig og fordybe sig i et emne
  • En levende forestillingsevne og fantasi samt et rigt indre liv
  • God obervationsevne
  • Er behageligt selskab med følelse for den gode stemning
  • Har evnen til at få ideer og tænke i konstruktive løsninger
  • Høj kvalitetssans
  • Dygtig til at reflektere og lære af hændelser

Kilde: HSPforeningen.dk