Guide: Sådan inspirerer du din teenager til at gå ombord i bøgernes verden
Annonce
Mental sundhed

Guide: Sådan inspirerer du din teenager til at gå ombord i bøgernes verden

13. oktober 2023
Annonce for Gyldendal
Ungdommen er en tid med mange store følelser og tanker. Men der findes en masse gode bøger om det, der kan være svært at tale om, eller som man føler, at man står alene med. Her får du gode råd til, hvordan du kan inspirere din teenager til at få øjnene op for, hvor mange glæder og spejlinger, der faktisk findes i litteraturen.
Guide: Sådan kan du støtte dine børn med hjælp fra litteraturen

Ungdommen byder på et hav af følelser, tanker og bekymringer, som nogle gange kan være svære at sætte ord på.

Oplever du, at din teenager har tankemylder omkring ungdomslivets udfordringer, så kan læsning og fordybelse i litteraturen være en god samtalestarter. Fordybelse i et genkendeligt univers kan nemlig styrke unge i bevidstheden omkring, at de aldrig er helt alene. Der er altid nogen at spejle sig i.

I denne artikel har vi samlet syv bøger med spændende ungdomstematikker, som din teenager måske er optaget af. Bøgerne dykker ned i emner som ensomhed, forelskelse, sorg, sex og venskab. Vi guider dig desuden til, hvordan du kan støtte dine teenagere med hjælp fra litteraturen – og hvordan du øger deres læselyst.

Sådan øger du læselysten

  1. Lyt til din teenager: Læg mærke til, hvad de taler om? Og hvad de ser af film og serier? Ved at finde ud af, hvad der interesserer dem, kan du hurtigt spore dig ind på, hvilken genre, der vil fange dem i litteraturen.

  2. Gør læsningen til noget hyggeligt: Læsningen kan sagtens gøres til et af ugens højdepunkter. Indfør en ny tradition, og udvælg en fast læsedag. I kan skiftes til at vælge en bog, som alle i familien læser. På den måde får I måske også åbnet op for nogle af de svære snakke.

  3. Giv hinanden udfordringer: Prøv at udfordre din teenager, og giv dem en belønning, når de når deres mål. På den måde kan man måske få deres øjne op for, at det faktisk er fedt at læse. Du kan med fordel gå med på udfordringen – og på den måde gøre læsningen til en leg.

  4. Vær et godt forbillede: De unge gør, hvad vi gør – og ikke hvad vi siger. Gå foran med et godt eksempel, og lad dem opleve dig læse og fordybe dig, når du har fri.

Litteraturen er et genialt værktøj til at åbne op for de svære samtaler. Hvis du ønsker at blive klogere på, hvordan du kan støtte op om bedre samtaler, og hvordan du guider dine unge til at håndtere de svære følelser. Så kan du hente inspiration fra Lyt til din teenager.

Guide: Sådan kan du støtte dine børn med hjælp fra litteraturen
Lyt til din teenager er skrevet af forfatterne Arne Nielsson, Cathrine Errboe og Stina Grøn.

”Vi skal lytte til dem, tale med dem, kræve noget af dem. Trøste, støtte, skubbe på, bøje af og nogle gange bakke, og vi skal hjælpe dem med at have nogle realistiske forventninger til tilværelsen. På den måde skaber vi sammen et godt fundament, som ruster dem til at tackle livet med alt, hvad det indebærer af op- og nedture.”

– Lyt til din teenager 

7 bøger, du kan anbefale til din teenager:

Her er syv gode bøger, som berører mange af de udfordringer, følelser og tanker, som unge bærer rundt på.

1. Umas bog af Laura Ringo

Guide: Sådan kan du støtte dine børn med hjælp fra litteraturen

Umas bog handler om Uma, der går i 2.g og bor alene med søsteren Victoria. Søstrenes mor er død, og deres far er flyttet til Sverige. Nu lever Uma af frysepizzaer og er sammen med forskellige fyre, når hun ikke hænger ud med sin bedste veninde Andrea. Men da Andrea får nok, må Uma finde sig selv på ny.

Hvis dine teenagere har fulgt med i tv-serien Salsa, kender de helt sikkert allerede til Uma, Victoria og de andre karakterer og deres eskapader i den hede app, Drift. I bogserien følger vi karaktererne og deres liv, inden vi møder dem i tv-serien. Du kan også finde Kayas bog af Laura Ringo her.

Tema: Venskab, usikkerhed og sex

Find Umas bog af Laura Ringo her.

2. Pixie lever stadig af Sofie Riis Endahl

Guide: Sådan kan du støtte dine børn med hjælp fra litteraturen

Pixie lever stadig handler om Emma, der engang var fornuftig og sad forrest i klassen. En dag bliver hun en del af klassens populære pigegruppe. Hun bliver døbt Pixie, får pink hår, er grænseløs, fester og glemmer verden omkring sig. Pludselig slutter festerne, og der bliver stille. På Instagram kan Pixie se, hvordan ­hendes veninder stadig ses uden hende. Så hvem er hun nu?

Tema: Ensomhed

Find Pixie lever stadig af Sofie Riis Endahl her.

3. Det år sjæle slår smut af Jesper Wung-Sung

Guide: Sådan kan du støtte dine børn med hjælp fra litteraturen

Det år sjæle slår smut handler om Jonathan, der har det hele. En sød, smuk kæreste og en stor, lovende karriere foran sig. Han lever og ånder for fodbold og er allerede spottet af talentspejderne. Jonathan har store planer for sin fremtid og skal starte på en idrætsefterskole – men kort før skolestart brækker han benet. Det bliver et år, der vender op og ned på hans liv.

Tema: Når livet tager en uventet drejning

Find Det år sjæle slår smut af Jesper Wung-Sung her.

4. Swipe til højre af Caroline Ørsum

Guide: Sådan kan du støtte dine børn med hjælp fra litteraturen

Swipe til højre handler om Stella og Sylvester, der jagter trøstekys og sommerflirts på datingappen Tingle. De swiper igennem junglen af profiler og er på både gode og dårlige dates. Det står derfor hurtigt klart, at det ikke er nemt at finde det magiske match, når man har et knust hjerte og en skrammet selvtillid i bagagen.

Tema: Kærlighed, hjertesorg, selvtillid og datingapps

Find Swipe til højre af Caroline Ørsum her.

5. Spående Vølve af Malene Sølvsten

Guide: Sådan kan du støtte dine børn med hjælp fra litteraturen

Spående Vølve handler om Hejd og lillebroren Gisle, der altid er på randen af sultegrænsen. De sover i skoven, lever af vilde bær og hvad de ellers kan tigge sig til. Hejd er ikke en helt almindelig pige – hun har nemlig magiske evner. Da Gisle dør, står Hejd over for den største sorg, der kan overgå et menneske.

Gradvist lærer Hejd at mestre sine evner men er skeptisk, da gudinden Freja fortæller hende, at hun er en vølve – for hvad vil det sige at være en vølve?

Hejd må nu tage kampen op og lære sig selv at kende på ny.

Spående Vølve er desuden en nyfortolkning af ni kendte myter fra den nordiske mytologi – og så er den en selvstændig forløber til Malene Sølvstens serie Ravnenes hvisken, som du kan finde her.

Tema: Sorg, familie og genkendelige følelser i et magisk og spændende univers

Find Spående Vølve af Malene Sølvsten her.

6. En god piges guide til mord af Holly Jackson

Guide: Sådan kan du støtte dine børn med hjælp fra litteraturen

En god piges guide til mord handler om en lukket sag og en skarp elev, som ikke vil lade den ligge. For fem år siden blev teenagepigen Andie Bell myrdet af Sal Singh. Politiet ved, at han gjorde det. Hele byen ved, at han gjorde det.

Men eleven Pippa Fitz-Amobi er ikke så sikker, og da hun skal lave en stor projektopgave i skolen, sætter hun sig for at bevise, at det var den forkerte, der fik skylden.

Men der er flere, der prøver at spænde ben for hendes projekt, og hvis den rigtige morder stadig er derude, hvor langt vil vedkommende så gå for at holde Pippa fra sandheden?

En god piges guide til mord er den første bog i Holly Jacksons krimiserie. Så hvis din teenager ikke kan få nok af det spændende univers, kan I finde efterfølgeren God pige, ondt blod her og den tredje bog i rækken Så godt som død her.

Tema: Nysgerrighed og behovet for at lade retfærdigheden sejre

Find En god piges guide til mord af Holly Jackson her.

7. Når snerlen blomstrer af Bjarne Reuter

Guide: Sådan kan du støtte dine børn med hjælp fra litteraturen

Når snerlen blomstrer handler om en gruppe venner, der er på vej ud i livet i 60'erne. Sammen siger de et endeligt farvel til barndommen og begynder et vidunderligt, men også foruroligende møde med voksenlivet. Bogen tager udgangspunkt i den første kærlighed og det sidste skoleår.

Flere unge er begyndt at interessere sig for litteraturens klassikere. Når snerlen blomstrer er derfor et godt bud på en bog, som du måske også selv vil få glæde af at genlæse med dine unge.

Tema: Kærlighed, fester, musik, venskaber og konflikter

Find Når snerlen blomstrer af Bjarne Reuter her.

Læsning kan mindske ensomhed

Der findes mange gode grunde til at kaste sig over en god bog. Læsning har nemlig en positiv effekt på kroppen og får dig til at slappe helt af. På samme måde bidrager en god læserutine til en bedre nattesøvn og en veludviklet fantasi. Vigtigst af alt kan læsning mindske ensomhed. For når vi fordyber os i et genkendeligt univers og lærer karaktererne at kende, kan vi spejle os i personernes tanker og oplevelser og minde os selv om, at vi aldrig er helt alene.

Få inspiration til læsningen her.

Læs også