Guide: Sådan bringer du mere nærvær ind i familielivet
Annonce
Mental sundhed

Guide: Sådan bringer du mere nærvær ind i familielivet

18. oktober 2023
Annonce for Merrild
Nærvær er en vigtig grundsten i familielivet. Men er vi overhovedet så nærværende, som vi går og tror? Et nyt nærvær-eksperiment kommer med tankevækkende resultater og tre simple råd til, hvordan vi øger graden af nærvær.
Merrild

Tid med familien er en vigtig prioritering for de fleste. For findes der noget bedre end at skabe nærværende øjeblikke, vi aldrig glemmer?

Nærvær er på alle måder essentiel for vores mentale trivsel, og er afgørende for vores familieliv. Alligevel er der en tendens til, at vi slet ikke er så nærværende, som vi går og regner med.

Travle hverdage, rutiner, et hav af gøremål og sociale medier er alle ting, der tager en stor del af vores tid og opmærksomhed. Så hvordan sikrer vi, at vores syn på nærvær er i tråd med det, der rent faktisk øger vores livsglæde og familieliv?

Her får du tre simple øvelser, der kan skabe en stor forskel for familielivet.

Merrilds Nærvær-eksperiment

Merrild er kendt for deres velsmagende kaffe, der skaber hyggelige og nærværende øjeblikke. Duften af en kop friskbrygget bønnekaffe er en af de ting, der for alvor er kendt for at samle danskerne. I et nyt nærvær-eksperiment tager Merrild kampen op mod danskernes mangel på nærvær – og stiller skarpt på, hvordan vi kan øge nærværet i Danmark.

Læs mere her.

Danskernes mangel på nærvær

Formålet med Merrilds nærvær-eksperiment er at få danskerne til at tænke over, hvor nærværende de er – og på den måde inspirere til konkrete og nemme ændringer i hverdagen.

Eksperimentet tager udgangspunkt i spørgsmålet om, hvorvidt man ved få justeringer og etableringen af nye familievaner kan måle en positiv effekt, der får graden af nærvær til at stige.

Undersøgelsen viser, at de fleste af os føler, vi er nærværende – samtidig med, at næsten halvdelen af os mangler nærvær med andre*.

Spørgsmålet er derfor, om vores billede af, hvad det vil sige at være nærværende, er i overensstemmelse med det, der rent faktisk styrker vores familieliv.

“Vores undersøgelse viser, at der er noget galt i Danmark. Vi tror selv, at vi er nærværende, men det er vi ikke. Vi har ikke kunne finde andre undersøgelser, hvor man har set på sammenhængen mellem menneskers nærvær og fysiske velbefindende, og om man kan gøre noget for at skabe mere nærvær,” fortæller Bjarke Møller, som er Senior Brand Manager i Merrild, og fortsætter.

Vi håber, at den nye kampagne kan øge fokuset på nærvær og vise, hvordan små ændringer i hverdagen kan have en stor målbar effekt på vores allesammens velbefindende og samvær – det vil både være til gavn for os selv og dem vi holder af.

– Bjarke Møller

Resultater, der giver stof til eftertanke

I samarbejde med hjerneforsker Jon Sigurd Wegener har Merrild undersøgt familielivet hos en gennemsnitlig dansk familie. I en periode på tre måneder har familien Bjerrum dagligt fået målt deres puls for at få indsigt i sammenhængen mellem deres familieaktivitet og fysiske velbefindende.

Guide: Sådan bringer du mere nærvær ind i familielivet
Familien Bjerrum var testfamilie i Merrilds nærvær-eksperiment.

Det kom som en stor overraskelse for familien Bjerrum, at de slet ikke var så nærværende, som de gik og troede.

For at undersøge om familien kan ændre situationen, fik de tildelt tre simple øvelser. Senere blev det målt, hvilken effekt det havde på deres nærvær.

Du kan se i videoen herunder, hvordan det gik.

Eksperimentets resultater viser, at selv simple justeringer kan give de bedste betingelser for nærvær i familielivet.

Familien Bjerrum har opnået en markant effekt, efter de har indført de nye øvelser. Øvelserne har både formået at skabe rum for de svære snakke. Samtidig har det givet familien en større ro.

Familien har altså både forbedret deres følelse af nærvær – samtidig med at øvelserne har skabt en positiv effekt for deres fysiske tilstand. Eksperimentet har været en stor øjenåbner for familien Bjerrum – som vil forsøge at holde fast i de hyggelige traditioner uden forstyrrelser.

”Vi er overraskede over, at vi har kunne se og måle en så markant forbedring af familiens fysiske tilstand og samvær. Det, der især står tydeligt frem for mig, er, at nærvær og ro er tæt forbundet. Når familien er nærværende, bliver de mere rolige. Og når familien er rolige, har de lettere ved at være nærværende,” forklarer Bjarke Møller.

Tre simple øvelser, der skaber mere nærvær i familielivet

Nærvær-eksperimentet viser, at man ved hjælp af tre små justeringer i familielivet kan øge nærværet markant. Herunder har vi samlet eksperimentets tre tiltag – der alle skabte en positiv effekt i familielivet.

3 øvelser med en mærkbar effekt:  

  1. Spis aftensmad sammen alle hverdage – og sørg for, at den er uforstyrret.
  2. Indfør en 30 minutters samtale to gange om ugen. Brug evt. et samtalespil til at åbne op for nogle af de svære snakke.
  3. Lav en aktivitet sammen hver weekend – og nyd familiesamværet.

*Undersøgelsen er baseret på 2.005 interviews.

Læs også