Byd dårligt humør velkomment
Mental sundhed

Derfor skal du byde dit dårlige humør velkomment

21. oktober 2017
af Margrethe Vadmand
Foto: iStock
Læs hvorfor, du ikke skal bebrejde dig selv, hvis du ikke er i godt humør.

Er du sur, trist eller negativ? Så acceptér, at det er sådan, du har det, i stedet for at bebrejde dig selv og tvinge dig selv til at være glad. For du kan faktisk få det værre, hvis du har det dårligt over at have det dårligt, skriver tidsskriftet Journal of Personality and Social Psychology.

Forskere ved University of California, Berkeley, står bag en tredelt undersøgelse af i alt 1.300 amerikanere, der blev bedt om at besvare et uddybende spørgeskema om deres følelser. Derudover skulle 150 af deltagerne holde en treminutters tale til et fingeret jobinterview foran et panel af dommere. De fik blot to minutters forberedelse til opgaven. Bagefter vurderede deltagerne deres følelser om testen.

LÆS OGSÅ: Overtjekker du også alting?

Mere opmærksomhed

Som forventet rapporterede gruppen, som typisk undgår negative følelser, mere stress end dem, der accepterede deres negative følelser. I den endelige undersøgelse skrev over 200 af deltagerne dagbog om deres mest udfordrende oplevelser over en periode på to uger. Da de blev spurgt til deres psykiske tilstand seks måneder senere, rapporterede de, der typisk undgik negative følelser, flere symptomer på humørsvingninger og tristhed end dem, der accepterede alle deres følelser.

Psykologerne bag undersøgelsen mener, at det delvist skyldes, at når vi prøver at undertrykke eller udskamme de negative følelser, får de mere opmærksomhed, og derved hober negativiteten sig op indeni.

Læs også