Lykken er
Mental sundhed

3 kvinder: Lykken er at skære fra

26. december 2018
af Jo Brand
Foto: Jacqueline Flur
Nogle gange ryger vi i den fælde, at vi tror, vi skal gøre mere for at blive lykkelige, men af og til har vi faktisk bedst af at undvære. Mød tre kvinder, der hver især har taget et lykke-styrkende fravalg.

LYKKEN ER...

Lykkelig uden … selvhjælp

Sexolog Sara Skaarup, 44 år, gift og mor til 2 drenge, har læst selvhjælpsbøger, gået til foredrag og deltaget i workshops med selvudvikling som fokus. En dag fik hun nok. I dag lytter hun til kriminalromaner og kigger ud i luften.
https://imgix.femina.dk/psy-1807-3-kvinder-om-lykke-sara-skaarup.jpg
Det gør mig lykkelig: ”Jeg har siden, jeg var 30, interesseret mig for at være den bedste version af mig selv og har brugt mange penge og ressourcer på at tage på kurser, til foredrag og workshops og på at opsøge spændende guruer, ligesom jeg har læst kloge bøger. Det hele har handlet om, hvordan man lærer at meditere, spiser sig sund og glad, får styr på sit parforhold, bliver en bedre kæreste, kommunikerer, lærer sin krop at kende osv., osv. Som sexolog har det selvfølgelig været med til at booste mig som fagperson, men det har også sat sit aftryk i mig privat. Jeg har fået et væld af input, så mange muligheder for veje at gå. Det var været svært at efterleve alle de ting på en gang. Forbedringspotentialet gav mig latent dårlig samvittighed: Når jeg nu ved, hvordan jeg skal kommunikere konfliktfrit og styrke min mands maskulinitet, hvorfor gør jeg det så ikke bare? Samtidig blev jeg også træt at prøve at forstå mig selv ud fra input fra andre. Så jeg besluttede at tage en slags orlov og en tid droppe selvhjælpsbøger, kurser, meditative podcasts osv. Sjovt nok betyder det ikke, at min selvudvikling er stoppet, for den bold ruller stadig: Nu foldes nogle af de ting ud, som jeg har absorberet undervejs. Og fordi jeg f.eks. ikke skal på kurser i weekenden, har jeg fået tid til bare at sidde og glo, hvilket faktisk er ret dejligt. Det, jeg gør, behøver i dag ikke at gøre mig klogere. Nu læser jeg eller lytter til kriminalromaner, der underholder mig og afslapper mit hoved i stedet for selvhjælpsbøger. Alle skridt, jeg tager, behøver ikke føre et sted hen. Det er okay bare at være og leve.”

Lykkelig uden… nyheder

Psykologis chefredaktør Christina Bølling, 55 år, og mor til tre ser ikke nyheder. Hun synes, de skildrer en verden, der er grimmere end virkeligheden. Derfor vil hun hellere have sine informationer fra bøger, dokumentarfilm og andre mennesker.
https://imgix.femina.dk/psy-1807-3-kvinder-om-lykke-christina-boelling.jpg
Det gør mig lykkelig: ”Jeg tænder aldrig for nyhederne i tv, og jeg ser heller ikke nyheder på min computer. Mange af de nyheder, der bliver sendt, viser alligevel bare fragmenter af virkeligheden. På tv er historien om stress f.eks. typisk, at ”du dør, bliver mobbet ud og får hjerneskade og ender som fattig og ensom”. I virkeligheden ser jeg, at folk, der går ned med stress, rejser sig igen takket være hjælp fra f.eks. gode venner og kolleger. Folk tror, verden er mere voldelig i dag end for tyve år siden, men det passer jo ikke. Det er nyhederne, der gør det. Alene det fokus nyhedsjournalistik har, gør mig irriteret. Hvad skal jeg høre om et mord i USA for? Nogle vil sige, at jeg er uengageret, fordi jeg fravælger nyheder, men jeg engagerer mig i det, jeg kan påvirke, og så bruger jeg tiden på noget andet end tv: søvn, podcasts, til at tage på Louisiana osv. Samtidig er jeg jo journalist og forkælet på den måde, at jeg omgås mennesker, der er opdaterede, og som giver mig de informationer, jeg har brug for, og som interesserer mig – og så læser jeg mange magasiner, bøger og elsker at se dokumentarfilm. Og sker der et eller andet, så får jeg det jo altid at vide på en eller anden måde. F.eks. blev der forleden flaget på busserne, og jeg vidste ikke hvorfor, men kunne så se på forsiden af Politiken i bageren, at der var statsbesøg. Så jeg hører om det, når jeg skal, og ellers beskæftiger jeg mig med det, der optager mig. Hvad der rører sig mellem mennesker, hvad de tænker osv.” LÆS OGSÅ: Tør du gøre det du drømmer om?

Lykkelig uden… chef

Der var engang, hvor der hele tiden manglede et eller andet, før Louise Søgaard, 45 år, mort til to og indehaver af strikkecafeen Woolstock syntes, at hendes liv kunne begynde. Men så blev hun sig egen chef, og med det er lykken kommet. Også selvom livet stadig byder på problemer.
https://imgix.femina.dk/psy-1807-3-kvinder-om-lykke-louise-soegaard.jpg
Det gør mig lykkelig: ”Jeg har altid vidst, at jeg skulle være selvstændig. Både min mor og far var selvstændige, og jeg har altid syntes, det var svært at være ”nogle andres”, jeg ville hellere være mig selv. Desværre har jeg ikke haft kapitalen til at starte, men da jeg blev fritstillet fra mit tidligere job og samtidig fik mulighed for at låne penge af min mor, kunne det pludselig lade sig gøre. Og så åbnede jeg min strikkecafe Woolstock, hvor jeg får lov til at bruge de talenter og interesserer, jeg har: Strik, bagning og mennesker. Det har gjort mig lykkelig. Chefer er sikkert gode for nogle, men jeg vil helst selv bestemme, og det er dejligt at få lov til at bestemme alt på mit job. Tidligere har jeg altid haft det sådan, at der altid manglede et eller andet, og at livet først gik i gang, når jeg f.eks. fik en mand, børn, en større lejlighed, et nyt badeværelse osv. Men efter jeg har åbnet cafeen, har jeg det ikke længere sådan. Nu er livet i gang! Og selvom jeg bor i en lejlighed, der ligner en byggeplads, og min kæreste er gået fra mig, og jeg slet ikke har nogen fritid, er jeg lykkelig. Jeg venter ikke længere på, at der skal ske ”noget”. Jeg lever livet nu, og det er lykkeligt.” LÆS OGSÅ: 5 gode råd: Husk at give dig selv omsorg

Læs også