Sundhed

”Mange tror, at man skal være alkoholiker for at vælge et liv uden alkohol”

af Anette Snarby, kk.no 21. oktober 2020
Foto: Shutterstock og privat
Elin Lien Tofte har valgt at droppe alkoholen helt. Det har givet hende mere energi og overskud i hverdagen.

For nogle måneder siden bestemte Elin Lien Tofte, der er mor til to, at hun ikke længere ville drikke alkohol.

Beslutningen kom efter et par år med gradvis nedtrapning af alkoholindtaget.

- Jeg var selv en af dem, der synes, at det var vildt kedeligt, når folk ikke drak. Jeg har derfor stadig respekt for andre, der tænker sådan, og det er rart at have "byttet lejr", siger 40-årige Elin Lien Tofte.

- Da jeg var yngre, elskede jeg at feste og kunne, som teenagere ofte gør, drikke lidt for meget engang imellem, men altid i sociale sammenhænge. Som voksen begyndte jeg også at tage mig et glas rødvin for at slappe af i ugedagene, selvom jeg var alene.

- Jeg drak aldrig mere end to-tre gange om ugen, men efterhånden begyndte jeg at se frem til fredag, hvor jeg bare kunne slappe af med et glas vin. Det resulterede i, at jeg ofte var træt dagen efter og generelt havde mindre energi. Alkoholen fyldte for meget og jeg indså, at det ikke var godt for mig, siger hun.

Prøver ikke at dømme andre

Elins alkoholvaner har aldrig haft negativ indvirkning på hendes job eller familie, men efter et par år med mindre alkoholforbrug bestemte hun sig alligevel for at droppe alkoholen helt.

- Jeg mærkede, da jeg cuttede ned på drikkeriet, at jeg blev mere følsom og mærkede det mere dagen derpå, selvom jeg drak mindre.

- Det skyldes sandsynligvis, at kroppen ikke var så vant til alkohol mere. Du opbygger jo en tolerance, hvis du drikker tre gange om ugen. Jeg fandt derfor ud af, at det ikke var det værd, heller ikke i sociale sammenhænge.

- Hvis du går ud og siger, at du aldrig skal drikke igen, kan det hurtigt forstås som, at du ser ned på andre. Men sådan er det ikke, det er en personlig beslutning, som jeg har taget, fordi det føles bedst for mig.

NoLo-trenden

Ifølge Rand Hagen Eriksrud, der er generalsekretær i den norske organisation "Av-og-til", der arbejder for at oplyse om alkoholforbrug, har man de sidste år set en ændring i måden, vi drikker på, og den er særlig tydelig blandt de unge.

- Trenden er kendt som "NoLo", og handler om, at stadig flere ønsker drikkevarer uden alkohol (No) eller med lav alkoholprocent (Low), siger hun.

- NoLo-trenden startede i udlandet og har gradvist slået igennem i Norge. Vinmonopolet melder om stor stigning i salg af alkoholfrie drikke de sidste par år og tilbyder nu bedre og bredere udvalg i butikkerne.

LÆS OGSÅ: Mette var alkoholiker: "Èn genstand til og jeg var død"

- Det gør det lettere og mere spændende for folk at reducere indtaget af alkohol, uden at det går ud over feststemningen eller smagen.

Selvom det måske er blevet mere socialt acceptabelt at drikke alkoholfrit, synes mange stadig, at det er svært at takke nej i situationer, hvor det er forventet, at man skal drikke.

- Mange føler, at de må finde på en god undskyldning for at vælge alkohol fra, og de er bange for at blive opfattet som kedelige. Det handler mere eller mindre om et udtalt drikkepres i samfundet.

- Som for eksempel, at man kommer til en middag, og der ikke findes alkoholfrie alternativer, at man bliver spurgt om, hvorfor man ikke drikker, eller at man oplever, at der bliver forsøgt at overtale en til at drikke, selvom man takker nej. Ofte er man ikke klar over, at man selv skaber et drikkepres, siger Eriksrud.

“Mommy wine culture”

Efter at Elin bestemte sig for at være alkoholfri, har hun læst mange bøger om, hvordan alkoholen påvirker os.

Hun er også aktiv på nettet og i Facebook-grupper og på sin egen Instagram-profil, hvor hun deler inspirerende tanker og erfaringer om livet som ædru.

Profilen er en skarp kontrast til meget af den romantisering af alkoholen, vi er vant til at se på sociale medier, hvor vinglasset er et symbol på hygge og ferie.

I USA bliver der skrevet om "mommy wine culture", og hvordan vinen har sneget sig ind i kvinders liv som en måde at takle en krævende hverdag på.

Det fænomen kender Elin også til.

- Mødregruppe-møder handler ofte om ost og vin, fordi man har fortjent at hygge sig og slappe af. Jeg hører også ofte mødre, der er stressede og som skal hjem og have et glas rødvin, for det fikser alt. Vores kultur er, at vin er hygge og afslapning, og jeg tror ikke, det kommer til at ændre sig lige foreløbig.

- Heldigvis ser det ud til, at den generation, der vokser op nu, har mere fokus på at leve sundt og klare sig godt i skolen. Jeg ser ofte på sociale medier, at unge er enige om, at de skal stoppe med at drikke, så det ser ud til, at der er større accept af det blandt dem, end der er i min generation. Jeg håber, det er en tendens, der fortsætter.

En nemmere hverdag

Livet uden alkohol har også gjort Elins hverdag som småbørnsmor lettere.

- Det er en rigtig god følelse at vide, at jeg altid er klar til at køre, hvis der skulle ske mine børn noget. Tidligere kunne jeg også have dårlig samvittighed, da mine børn ofte så mig med et glas vin i hånden. Jeg vil jo gerne være en god rollemodel.

- Jeg oplever også, at jeg har mere tid og energi til mine børn. Når man arbejder fuldtid, er det kedeligt kun at fungere 50 procent af weekenden, fordi man er træt fra dagen før.

- Den tid er så meget værd, så den skal bruges rigtigt. Børnene er det vigtigste i det her, og det er ikke sikkert, at jeg ville have foretaget denne ændring, hvis det ikke var for dem.

Er det et større stigma at være ædru end at drikke for meget, tror du?

– Nej, det tror jeg ikke. At du bliver for fuld i alle anledninger, er nok værre end at være ædru. Men mange tror, at man skal være alkoholiker for at vælge et liv uden alkohol, så nogle gange kan det være nemmere at sige, at jeg er chauffør end at komme ind på, hvorfor jeg ikke drikker.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

- Jeg sammenligner det med at være vegetar. Da jeg, i en periode for 20 år siden, fortalte at jeg ikke spiste kød, måtte jeg forklare hvorfor til alle. I dag er der få, der spørger, hvorfor nogen vælger at være vegetar, fordi det er indlysende for de fleste.

- Jeg håber, at det i fremtiden vil være på samme måde, når det kommer til alkohol, at det er nok at sige, at du ikke drikker uden at føle, at du har brug for en undskyldning eller forklaring.

Denne artikel blev oprindelig bragt på KK.no