hvad er kighoste
Sundhed

Mælkeknuder

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Når du ammer dit barn, er det væsentligt, at du får mælken til at løbe ud fra samtlige kirtler i dit bryst. Hvis du har en overfyldt mælkekirtel,

Når du ammer dit barn, er det væsentligt, at du får mælken til at løbe ud fra samtlige kirtler i dit bryst. Hvis du har en overfyldt mælkekirtel, bliver den først stor og dernæst øm (en mælkeknude).
Hver gang du har ammet dit barn, er det fornuftigt lige at mærke efter, at du ikke har tendens til mælkeknuder et eller andet sted i dit bryst. Mærker du noget, så massér brystet forsigtigt fra yderranden af brystet og ind mod brystvorten.
Hvis du stadig kan få dit barn til at tage en lille tår, så læg barnet til brystet. Forsøg dig med en ammestilling, hvor dit barn dier anderledes af brystvorten, end det plejer. For eksempel "den omvendte ammestilling". Sæt dig i en bred stol eventuelt med armlæn. Læg en pude under din ene arm og frem ved din mave. Tag dit barn og læg hovedet for eksempel i din højre hånd/på puden under dit højre bryst med barnets ben bagud under din højre albue. Nu kan du nemt få dit barn til at die, mens du holder det forsigtigt under dets hoved, som ligger på puden, der understøtter.
"Den omvendte" ammestilling har den fordel, at det bliver lettere at få mælken ud af de mælkekirtler, som du har under armen.
Varmt vand kan løsne mælkespænding i mælkeknuder, så et varmt brusebad er godt mod mælkeknuder.

Læs også:
Brystbetændelse
Udmalkning

Læs også