Måske synes du, det lyder som dovenskab. Men du tager fejl
Foto: Unsplash
Nydelse kan beskrives som en følelse af velvære. Eller som en behagelig snurren i huden. Det er dér, hvor du tænker: "Nu har jeg det faktisk godt".
Ofte handler det om de helt enkle situationer: Den første kop kaffe om morgenen, en smuk udsigt eller en god snak med en, man holder af.
– At kunne se, værdsætte og være bevidst om det, man har, er meget vigtigt for at kunne mærke mening og tilfredshed med livet. Nydelse er livsvigtigt, siger den svenske mentaltræner og forfatter Olof Röhlander. Og hvis man synes, at det at nyde tangerer dovenskab, tager man fejl.
Faktisk bliver vi ifølge Olof Röhlander mere effektive, hvis vi også giver os selv plads til de små hyggestunder i løbet af dagen, for hjernen har brug for at slappe af regelmæssigt, hvis vi skal være skarpe og fokuserede.
Ifølge forskning er det blandt andet, når vi nyder, at der bliver plads til, at de kreative tanker kan dukke op. Og det sker, når vi slapper af og hygger os. Også på vores arbejde.
– Den mentale sundhed stiger simpelthen, hvis vi nyder mere, når vi arbejder, påpeger Röhlander.
– Det kan være simple ting som at give sig til tid til at snakke med sine kollegaer om andre ting end bare arbejde. Eller det at kunne holde pauser, hvor man er alene, hvis det er det, man har brug for. Eller at gå en tur i frokostpausen. Sådanne simple ting giver én en mere positiv indstilling til arbejdsdagen. Samtidig med, at man bliver sundere og mere effektiv.
Vil man have mere nydelse i sit liv, er det også vigtigt at kunne planlægge sin dag på en måde, der er optimal for én selv.
– ”At tage tingene, som de kommer”, er en fin talemåde. Men det kan ikke anbefales, hvis man vil nyde livet mere. For så dukker der hele tiden ting op, som gør, at man ikke får mulighed for at påvirke sin tid på en positiv måde, siger Olof Röhlander og påpeger, at det mest optimale er, at man planlægger sin dag allerede fra morgenstunden, så man sikrer sig, at der er plads til de gode pauser.
Fornøjelsen ved at spise frokost og holde korte pauser i løbet af dagen er ikke noget, man "fortjener", og det har heller ikke noget med forkælelse at gøre.
Det er dog ikke os alle, der har et job, hvor vi har mulighed for at indlægge pauser i løbet af dagen. For eksempel er der hospitalsansatte, der af og til kan have så travlt, at de ikke engang har tid til at holde frokostpause. Hvordan kan man så nyde jobbet?
– Det er selvfølgelig en udfordring i fag, hvor man har et stort ansvar kombineret med ringe mulighed for at påvirke sin egen tid. Her kan det hjælpe at tænke over konsekvenserne på kort og lang sigt.
– Fornøjelsen ved at spise frokost og holde korte pauser i løbet af dagen er ikke noget, man "fortjener", og det har heller ikke noget med forkælelse at gøre. Det er afgørende for mental og i sidste ende fysisk sundhed, siger mentaltræneren.
Så udgangspunktet skal altid være: Hvad kan jeg gøre ud fra de ydre rammer, jeg har? Og: Hvad har jeg brug for på længere sigt? Især i fag med meget stress er det vigtigt med plads til menneskelige relationer mellem kolleger, og at der også er tid til småsnak og grin.
Hører man til dem, der tror, at nydelse kræver mange ressourcer, tager man fejl påpeger Olof Röhlander.
– I vores kultur bliver vi hele tiden fodret med budskabet om, at det, man kan købe, eller de rejser, man tager på, vil gøre én glad. Det er nemt at lade sig rive med, men tomhedsfølelsen kan sagtens snige sig ind, selv om man har anskaffet sig "alt".
– Penge og succes er ikke forudsætninger for nydelse, selv om penge op til en vis grænse giver tryghed og muligheder. Nydelse er en følelse, der er baseret på, at du værdsætter det, du oplever her og nu. Og mange penge kan faktisk betyde, at følelsen af luksus og ”det lille ekstra”, opstår mere og mere sjældent, siger han.
5 tips til mere nydelse
1. Tag ikke hver dag, som den kommer. Planlæg og giv plads til gode stunder.
2. Find ud af, hvad nydelse er for dig, og husk, at den er personlig og ofte kun varer et øjeblik.
3. Frigør dig fra materielle ting.
4. Afvig fra dine rutiner. At gøre det samme igen og igen sætter en stopper for nydelsen.
5. Glem regnen, der faldt sidste år. Alle har noget, de fortryder, og det er en del af livet.
Artiklen blev udgivet i femina uge 25, 2023.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify.