lussingesyge
Sundhed

Lussingesyge

7. november 2009
af Redaktionen
En mild virusinfektion, som giver livsvarig immunitet. Som regel har lussingesyge så mildt et forløb, at den hos halvdelen af børnene ikke opdages

LUSSINGESYGE

En mild virusinfektion, som giver livsvarig immunitet. Som regel har sygdommen så mildt et forløb, at den hos halvdelen af børnene ikke opdages.

Sygdommen varer 10-12 dage og begynder som en rødme på kinder og næse - heraf navnet. Efter et par dage følger et ofte kløende, rødligt udslæt specielt på arme og ben. På overkroppen forekommer lyserøde pletter. Udslettet, der skiftevis kan blegne og tage til i styrke, forsvinder efter et par dage, men kan komme igen i løbet af nogle uger. Let feber kan forekomme.

LÆS OGSÅ: Skoldkopper - det skal du vide

Hvis udslættet klør, kan du smøre huden med kløestillende salve eller creme. Spørg på apoteket. Det er ikke nødvendigt at søge læge.

Der går 1-3 uger, fra barnet bliver smittet, til sygdommen bryder ud. Det er derfor svært at begrænse smitterisikoen i institutionen. Barnet bør holdes hjemme, hvis det har feber, og det bør ikke omgås gravide, før udslættet er aftaget. Gravide, der smittes med sygdommen, kan i 1 ud af 20 tilfælde overføre smitten til deres foster med risiko for alvorlige ølger for fosteret. Tal derfor med lægen, hvis du er gravid og har været sammen med børn eller voksne med lussingesyge.

Kilde: Panodil Juniors bog om børnesygdomme

Læs også