Lus: Sådan bekæmper du dem
Onsdag d. 30 januar 2019 - af Signe Bjerre, opdateret af Charlotte Hallbæck, foto: Colourbox
Det klør under huen. Måske er det ulden, der kradser, men det kan også skyldes et 3 mm langt og gråligt dyr, der har bosat sig i dit barns hovedbund. Adrr!
Ifølge en undersøgelse foretaget af Skadedyrslaboratoriet, er de danske lus blevet så modstandsdygtige overfor de gængse lusemidler, at de ikke dør af det. Der er dog gode råd at hente. Eksperterne anbefaler, at man i stedet kæmmer håret med en god lusekam. En metode der både er effektiv, billig og helt uden kemi.
Sådan kæmmer du
1. Vask håret og kom godt med hårbalsam i håret.
2. Red først håret grundigt igennem med en almindelig kam. Du kan ikke kæmme alle lus ud, hvis håret er filtret.
3. Brug en tættekam til at redde hele håret igennem for lus. Arbejd systematisk og begynd hvert strøg helt inde ved hovedbunden. Vær specielt omhyggelig bag ørene og i nakken. Husk også at være omhyggelig ved skilningen.
4. Rengør kammen efter hvert strøg ved at tørre kammens tænder af i et stykke fugtigt, hvidt køkkenrulle.
5. Kig grundigt på det, du kæmmer ud.
6. Skriv ned og planlæg. Kæmmede du voksne lus ud i dag og skal derfor kæmme de næste to uger? Eller fandt du kun nogle små nymfer og er derfor midt i forløbet? Eller var det måske den sidste kæmning i dag? Husk at kontrollere en gang om ugen.
7. Afslut med at skylle balsam ud af håret og rengør kammen grundigt
LÆS OGSÅ: Sådan undgår du et vinterhalvår med snot og hoste
Hvor ofte skal du kæmme?
Hvis du ønsker at behandle luseangreb med kæmning alene, skal du kæmme 3-4 gange ugentligt i 2 uger.
Hvis du ønsker at bruge lusemidler
Hvis du ønsker at bruge lusemidler til at bekæmpe lusene med, kan du købe giftfrie midler, der i stedet indeholder silikoneolie, der i stedet virker ved at blokere lusens åndedrætssystem. En fordel ved denne type lusemiddel er, at lusene ikke udvikler resistens over for det, ligesom de kan gøre overfor andre midler.
LÆS OGSÅ: Skoldkopper: Det skal du vide
Lus
- Hovedlus er 1-4 mm lange. De er gennemsigtige, men farves af det blod de suger. Hunlusen sætter sine æg fast på hovedhår nær hårbunden. Æggene klæber godt fast og vokser ud med håret. Nylagte æg er gennemsigtige og er derfor vanskelige at se. Når ægget er klækket, bliver de tomme æggeskaller siddende tilbage på håret, og ses da som små hvide perler. De bliver siddende, længe efter man er lusefri.
- En hunlus kan leve i ca. tre uger, og i den periode lægger den 5-8 æg om dagen.
- Hvert andet barn i alderen 3-10 år får lus en gang om året
- Lus giver ikke altid kløe i hovedbunden med det samme. Tjek derfor børnene regelmæssigt for lus, og især når der konstateres lus i børnenes omgangskreds
- Mindre børn får hyppigst lus
- 31. januar er det store lusedag, og forældre opfordres til at gøre en ekstra indsats for at komme lusene til livs på netop denne dag.
Kilde: Sundhed.dk
LÆS OGSÅ: Mellemørebetændelse - hvad gør jeg?