https://imgix.femina.dk/media/40290a3315354b1084d6cf059e70649d.jpg
Sundhed

Lortebleer forudsiger (måske) babys udvikling

1. december 2010
af Marie Tromborg Petterson, Alive.dk
Foto: Colourbox
5.000 brugte bleer skal vise, hvordan hormonniveauet hos spædbørn hænger sammen med deres udvikling

5.000 brugte amerikanske bleer skal vise, hvordan hormonniveauet hos spædbørn hænger sammen med fysisk og adfærdsmæssig udvikling.

Det har aldrig været rigtig populært, når bleen skal skiftes og babyen har lavet stort. Alligevel har amerikanske forskere fra Emory University indsamlet 5000 brugte til en stor undersøgelse.

Lortebleerne kan nemlig vise, hvordan østrogenniveauet hos spædbørn hænger sammen med, hvordan de udvikler sig fysisk og adfærdsmæssigt senere i livet.

Iskolde bleer
Derfor har 32 forældrepar med spædbørn i alderen 7 dage til 15 måneder gemt og nedfrosset hver mere end 150 lortebleer. Og forskerne har så modtaget de frosne bleer til analyse.

Den nye analysemetode kan nemlig påvise niveauet af østrogenet øtradiol i afføring, og derfor behøver man ikke længere tage en blodprøve.

- Vi forstår meget lidt af den hormonelle dynamik, som optræder i de første leveår, fordi vi hidtil har manglet en pålidelig metode til at kortlægge hormoner hos babyer, siger professor Sara Berga, som er leder af Department of Gynecology and Obstetrics på Emory University School of Medicine, skriver forskning.no og fortsætter:

- Det, at vi nu har en metode, som kan kortlægge dette hormon, som påvirker både adfærd og udviklingen af vigtig væv gør, at vi kan forstå, hvad der er normalt. Det er et enormt fremskridt.
Studiet er offentliggjort i det seneste nummer af tidsskriftet Frontiers in Systems Biology.

Læs også:
Tjek babys ble
Der er forskel på bleer
Bleudslæt

Køb det smarte Flexi Bath. Badekarret, der kan klappes sammen, koster kun 269 kr. i mama.dk-shoppen

Læs også