Hvid støj kan få din baby til at falde til ro og i søvn.
Sundhed

Liggestilling

1. marts 2005
af Ulla Nielsen
Det er sikrest i forhold til risikoen for vuggedød, at en nyfødt ligger på ryggen og sover. Men nyfødte børns kranier er bløde og føjelige, og

Det er sikrest i forhold til risikoen for vuggedød, at en nyfødt ligger på ryggen og sover. Men nyfødte børns kranier er bløde og føjelige, og muskulaturen i nakkeregionen er ikke særligt stærk endnu.
Hvis et barn ligger for meget på den ene eller anden side eller helt fladt på ryggen, kan hovedet tage form efter underlaget, og der er risiko for, at musklerne ikke udvikler sig lige meget i begge sider, hvis barnet ligger mest drejet til den ene side.
Når barnet er vågent, er det derfor en god idé at lægge det på maven. Så løfter det hovedet op, hvilket styrker musklerne i nakke og ryg.
Snart vil barnet løfte sig op på armene. Læg noget legetøj, som babyen kan kigge på. Eller endnu bedre: kom selv ned på gulvet og leg med din baby.
Når barnet sover på ryggen, kan man sørge for, at det vender hovedet til både den ene og den anden side skiftevis.
Nogle børn er meget tiltrukket af et eller andet, de ser på (et billede eller lyset), så vend barnet i sengen (med hovedet i fodenden) eller flyt på billedet. Det er godt at styrke musklerne i halsen og ryggen, for det forebygger, at nogle af musklerne bliver for stramme, og barnet bliver "skævt".

Se også:
Forebyg vuggedød - lad baby sove på ryggen
Vuggedød

Læs også