Asleep student trying to study with a laptop holding energy drink in the night at home
Sundhed

For lidt dagslys ødelægger din nattesøvn

25. juni 2013
Lisbeth Madsen & Olivia Zypikoff
Foto: All Over
En god søvn er vigtig for os – Mangel på dagslys kan være grunden til, at mange af os ikke sover godt.

Søvn er afgørende for, hvordan vi fungerer i hverdagen og vores almindelige velvære.

Ny forskning viser, at der er en stor sandsynlighed for, at du sover kortere tid om natten, hvis du næsten aldrig ser dagslyset fra din arbejdsplads, end hvis du er blevet tildelt en solrig plads tæt ved vinduet.

Det er forskere fra Northwestern University i Chicago, der har lavet en mindre undersøgelse, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Sleep. De undersøgte livs- og søvnkvaliteten hos 49 dagarbejdere og har kunnet konkludere, at folk, der har en skrivebordsplads i sollyset, også får mere nattesøvn. Faktisk sover de i gennemsnit 46 minutter længere om natten, end de mørklagte deltagere i undersøgelsen.

Kilde: eurekalert.org

Du får et bedre liv med sollys

Ud over at nattesøvnen er længere, melder de oplyste deltagere i undersøgelsen også om en bedre livskvalitet, og at de har et højere dagligt niveau af fysisk aktivitet.

- Graden af, hvor meget dagslys påvirker kontorfolk, er bemærkelsesværdigt. Dagarbejdere på kontorerne kan få deres livs- og søvnkvalitet hævet væsentligt gennem en forøgelse af eksponeringen af lys i deres nuværende og fremtidige kontorer, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Ivy Cheung, der er en del af Interdepartmental Neuroscience program ved Northwestern University i Chicago.

Så sidder du hengemt på din arbejdsplads, er det muligvis ikke lønnen, du skal forsøge at forhandle om næste gang, der er samtale med chefen, men i stedet en skrivebordsplads i solen.

​Hvordan indfører du mere dagslys i hverdagen?

Spørg din chef om, det er muligt at få tildelt en vinduesplads – gennem vinduet er det muligt at optage UV-stråler, som supplerer til dannelsen af D-vitamin.

Spis frokost udenfor – få overtalt kollegerne til at hente frakken og spis frokost under åben himmel.

Cykel eller gå på arbejde – har du mulighed for udendørs transport til arbejde? Hvis ja, er det nemlig en sund og nem måde at få indflettet flere udendørs timer, hvor du kan optage dagslys.

Læs også