vinterdeprimeret
Krop & velvære

Vinterdeprimeret? Lad ikke mørket sænke sig over dit gode humør

11. oktober 2016
af Lene Jæger Klausen
Foto: Panthermedia
Føler du dig vinterdeprimeret? Trist og træt? På denne årstid, hvor solen kun kommer på korte visit, og kulden kan skære gennem marv og ben, mærker mange humøret falde stødt og stille som snefnug. Det er helt naturligt, men du kan heldigvis begrænse det.

- I stedet for at fokusere på at bearbejde følelser, tanker og oplevelser, mener jeg at der er belæg for, at vi fremover skal arbejde mere med at flytte fokus væk fra de negative tanker og indre liv og over på den ydre verden, sådan lyder det fra Psykolog Pia Callesen, der er klinikchef hos CEKTOS. Hun har netop har afleveret en ph.d.-afhandling om behandling af depressioner og sidder desuden i Depressionsforeningens ekspertpanel, og hun mener, at behandlingen af depressioner står over for et interessant paradigmeskift.

Forskerne er nemlig ikke helt enige om, om der er forskel på en almindelig depression og en vinterdepression. Betegnelsen depression dækker over forskellige lidelser, der omfatter alt fra relativt lette tilstande til alvorlige, langvarige og tilbagevendende sygdomme.

8 tips til at undgå at blive vinterdeprimeret

Der er forskel på depressioner

Skelner man mellem depressioner og vinterdepressioner, påpeger man ofte, at vinterdepression udover den sæsonmæssige sammenhæng er kendetegnet ved, at mange får en øget appetit med trang til søde sager, og man sover mere, hvorimod ”almindelige depressioner” i højere grad skulle give appetit- og søvnløshed.

Pia Callesen er tilbøjelig til at mene, at det er den samme lidelse, som derfor også kan behandles med de samme midler. Hun er ikke sikker på, at hverken lysterapi eller løbeture i sig selv er den bedste behandling, men hun mener generelt, at det er rigtigt at fokusere mere på at reducere overtænkningen i stedet for på tankernes indhold og natur.

- Jeg mener, at der er belæg for, at det ikke er sund mad, motion eller meditation, som i sig selv er det helbredende, men de ting har formentligt en positiv effekt, fordi de netop flytter fokus væk fra de destruktive og tidskrævende grublerier.

Sådan tuner du ind på efteråret

3 tips til at holde humøret højt

1. Erkend at du grubler, og at det er nyttesløst.

2. Fokuser på den ydre verden fremfor den indre – forsøg ikke at komme af med dine tanker. Accepter, at de er der, men ret opmærksomheden mod den ydre verden. Lad ikke dine handlinger blive styret af tankerne.

3. Har du bekymringer, som du med god grund bør tænke over, så afsæt noget begrænset tid til at tænke over dem. Eksempelvis 30 minutter hver dag kl. 15. Resten af døgnet fokuserer du på andre tanker og verden omkring dig.

Læs også