urter
Krop & velvære

Urter der styrker din krop

7. marts 2017
af Lene Jæger Klausen
Foto: Panthermedia
Ingen urter kan ophæve effekten af en usund livsstil, men de adaptogene urter kan være en rigtig god måde at støtte kroppen, så den kan klare de udfordringer, du møder i livet – og det kan også være de adaptogene urter, som giver dig det overskud, der skal til, for at du kan få energi til at ændre din livsstil i en mere hensigtsmæssig retning.

I dag oplever mange mennesker, at vores vestlige livsstil tærer på kroppens kræfter og den indre balance. Det kan både skyldes færdigretter, stress og jag, manglende psykisk ro og en generel uhensigtsmæssig livsstil.

Rikke Goerlich er grundlægger af Urteskolen i Danmark og har skrevet flere bøger omkring urter, planter og deres helbredende egenskaber. Hun fortæller, at der er en gruppe af urter, adaptogene urter, som er særlig interessante i forhold til vores energi og velvære.

- Ordet ”adaptogen” stammer fra det engelske udsagnsord ” to adapt”, hvilket kan oversættes med noget i retningen af ”at tilpasse” eller ”indrette efter”, og det beskriver meget godt, hvordan de adaptogene urter virker i kroppen, og de tilpasser sig netop til kroppens tilstand og genopretter balancen, hvis der er behov for det, forklarer Rikke Goerlich.

Urter til dit husapotek

Urter mod hverdagens stress

De adaptogene urter har altid været der, men der blev skabt fornyet opmærksomhed under Anden Verdenskrig, hvor parterne på begge sider havde et ønske om, at soldaterne skulle have energi og styrke til at deltage i krigen med de bedst mulige forudsætninger for at vinde krigen. På det tidspunkt brugte man både amfetamin og kokain for at sikre, at soldaterne at havde energi til krigen, men den russiske læge og forsker Nikolai Lazarev var dels ikke tilfreds med bivirkningerne og ønskede at finde et alternativ, der var lettere tilgængeligt.

I Ruslands store vidder var der visse steder meget langt til den nærmeste by, og derfor har man mange steder brugt urter og lægeplanter mere intensivt, end vi har gjort det i Europa, og derfor er det måske heller ikke så overraskende, at Nikolai Lazarev søgte efter en løsning blandt de urter og planter, der var i landet fremfor at søge blandt de konventionelle lægemidler. Han forskede blandt andet i den plante , der kaldes russisk rod, som viste sig at have en opkvikkende, balancerende og positiv virkning på soldaterne, og det var med til at skabe fornyet opmærksomhed omkring de adaptogene urter.

- Vi ved i virkeligheden ikke, hvor mange der er, for vi bliver hele tiden klogere på urterne og deres virkning. Eksempelvis er det ikke længe siden, at panax ginseng blev regnet for at være en adaptogen urt, men det mener jeg ikke er rigtigt, for man har fundet ud af, at den kan have negative bivirkninger, hvis man bruger den i store mængder – men jeg holder meget af den alligevel, den skal bare bruges med omtanke.

Drik dine krydderurter

Hvad er adaptogene urter?

Adaptogene urter er definerede ved at:

- Være energigivende.

- Have en balancerende effekt.

- Ikke have nogen særlig effekt på et specifikt organ, men en mere generel effekt i kroppen.

- Være uden bivirkninger.

Det betyder, at de har en evne til at balancere signalstofferne i kroppen, så hele din krop, din døgnrytme og dit energiniveau også kommer i balance.

- Ubalancer kan skyldes mange ting, og det er nærmest umuligt at undgå. Når kroppen er ude af balance kan det både opleves som generel uoplagthed, humørsvingninger og energimangel, men ubalancen kan også skyldes sygdomme som gigt eller stress. Kemiske ubalancer eksempelvis efter indtag af medicin kan de adaptogene urter også afhjælpe, eller det kan være kroppen er kommet i ubalance på grund af en almindelige virus eller bakterie-angreb, fortæller Rikke Goerlich.

Hun er ikke bange for at anbefale urterne til en periode med både fysisk eller psykisk stress.

- Hvis man er uheldig at brække benet, tænker man måske ikke over, at det også er en stress-påvirkning af kroppen, men det er det, og så kan det være godt at støtte kroppen til at genfinde balancen.

Det betyder dog ikke, at du kan vælge urterne frem for en sund livsstil.

- Adaptogene urter er gode til at hjælpe kroppen, men det er en form for symptombehandling, og jeg vil til enhver tid anbefale, at du også vælger et liv, hvor din krop kan trives i stedet for kun at behandle de symptomer, som din livsførelse medfører, siger Rikke Goerlich.

Adaptogene urter findes som kosttilskud, hvor du får flere forskellige urter i én kapsel, og det kan være en rigtig god løsning, for urterne har synergieffekter, så du får en mere holistisk og effektiv løsning.

Læs også