Krop
Krop & velvære

Tre kvinder om deres kroppe: Det elsker vi mest!

16. februar 2017
af Louise Taarnhøj, versioneret til web af redaktionen
Foto: Heidi Maxmiling
Er du også selvkritisk, når det gælder din krop? Bliv inspireret af disse tre kvinder, som har sluppet kropskritikken og i stedet har lært at fokusere på det bedste ved deres udseende.

https://imgix.femina.dk/1706-tre-kvinder-signe.jpg

Signe: ”Nakken er for mig en sensuel del af kvindekroppen”

34 år, selvstændig, gift og har to børn.

Hvad kan du godt lide ved din krop?

– Jeg er ret tilfreds med min nakke og øvre ryg. Og mine øjne.

Hvorfor kan du godt lide din nakke og dine øjne?

– Jeg har ofte fået at vide, at jeg har en smuk nakke. Det er tit sådan et overset sted, men for mig en sensuel del af kvindekroppen. Og der er ofte så mange følelser at læse i nakken på os. Det fascinerer mig. På samme måde med øjnene, som jo er sjælens spejl. Jeg har ikke særligt store øjne, men jeg kan godt lide min øjenfarve og synes, jeg har dybde i mine øjne – i mit blik.

Har du altid godt kunnet lide din krop?

– Desværre nej. Tværtimod. Jeg har brugt de sidste 10 år på at lære at acceptere og holde af min krop. Det har på ingen måde været nemt, men det har krævet en hård og vedvarende indsats. I mange år har jeg hadet min krop ... været virkelig utilfreds og behandlet den med meget lidt kærlighed, alt for meget træning, for lidt eller forkert næring. På et tidspunkt fik jeg nok af selvhadet og begyndte at fokusere på, hvad min krop gav mig af oplevelser, hvad den kunne, og ikke mindst hvad jeg ønskede, den skulle være i stand til på længere sigt – løbe en tur i naturen som 70-årig f.eks. Det har været en lang rejse, og jeg skulle runde de 30, før jeg var okay med at hoppe i en nederdel på grund af mine meget muskuløse lægge. Det er stadig lidt grænseoverskridende for mig, men jeg gør det. Jeg øver mig i at slippe de endeløse og ubrugelige sammenligninger med andre, for der er altid nogen med tyndere ben, pænere mave, strammere balder m.m. Og bare den beslutning i sig selv, tror jeg, har gjort noget godt for mit udseende.

Hvad gør du for at holde et positivt syn på din krop?

– Jeg er opmærksom på, hvordan jeg taler til mig selv. Vi kvinder har ofte en ret dominerende indre kritiker, der virkelig kan pille én ned. Jeg ved efterhånden, at når jeg falder i den grøft, så er der noget i mit liv, jeg har forsømt. At det er tid til at kigge på mine prioriteringer. Ofte handler det om, at jeg har fået sagt ja til for meget og ikke haft ”alene”tid ... eller tid til min egen træning, som er virkelig meditativt for mig. Jeg er blevet meget bedre til at mærke efter, hvad min krop har brug for. Det er virkelig værdifuldt og vigtigt for mig at få trænet regelmæssigt. Mit fokus er blot mere nu at mærke den gevinst, det overskud, det giver mig, frem for den evige jagt på kalorieforbrænding, jeg har brugt alt for mange år på.

https://imgix.femina.dk/1706-tre-kvinder-marie.jpg

Marie: ”Mine bryster er fantastiske”

38 år, selvstændig i musikbranchen, single

Hvad kan du godt lide ved din krop?

– Overordnet set kan jeg lide det hele. Jeg synes, at min krop som helhed er smuk, harmonisk og velafbalanceret, men i mange år har jeg især været glad for mine bryster.

Hvad kan du godt lide ved dine bryster?

– Jeg synes, de er fantastiske! Velformede og store uden at være for voldsomme, perfekte i tyngde og runding, smukke brystvorter, der passer i størrelsen til resten af brystet, faste og bløde på samme tid. Men inden for de seneste par år er jeg blevet mere opmærksom på resten af min krop, og på at mine brysters lækkerhed faktisk i høj grad hænger sammen med, at de passer til min talje og mine hofter, min røv og mine lår.

Har du altid godt kunnet lide din krop?

– Nej. Jeg har altid kunnet lide mine bryster, men jeg har, siden jeg var 13 år, syntes, min røv var for stor, og at jeg havde tykke lår. Men jeg nåede simpelthen til et punkt, hvor jeg var så træt af mit eget negative syn på mig selv og usikkerhed på, hvad andre tænkte, og hvor jeg fandt ud af, at der er rigtig mange mænd, som synes, at en stor røv, mave og former er noget af det lækreste og frækkeste i hele verden. Og så var det jo kun mig selv, der stod i vejen for at få det bedre med min krop.

Hvad gør du for at holde et positivt syn på din krop?

– Jeg spejler mig i smukke kvinder, der ligner mig. Det kan være på Instagram eller på hjemmesider, der sælger tøj i plussize. Jeg gør meget ud af at fremhæve min krop med det tøj, jeg går i. Der er stadig dage, hvor jeg synes, jeg ligner lort, men de dage går jeg uden om spejlene og gør et eller andet, der føles rart og godt. Jeg nægter simpelthen at gå tilbage ad den vej, hvor jeg bruger en masse energi på at fokusere på noget, jeg synes er grimt, og være bange for, hvad andre tænker. Det interessante er, at når du ser dig selv som smuk og attraktiv, så er det også det, du udstråler, og dermed det, folk opfatter. Jeg får væsentligt flere komplimenter og tilbud fra mænd, end jeg gjorde før, og jeg er altså ikke blevet hverken tyndere, yngre eller mere stram i kødet – tværtimod.

https://imgix.femina.dk/1706-tre-kvinder-anna.jpg

Anna: ”Mine ben ser stærke ud”

38 år, pædagog, single

Hvad kan du godt lide ved din krop?

– Jeg kan specielt godt lide mine ben, som både er og ser stærke ud. Det er fedt med en krop, som man kan presse, og som hele tiden bliver stærkere.

Har du altid godt kunnet lide din krop?

– Jeg har bestemt ikke altid kunnet lide min krop. Jeg var meget aktiv som teenager med fodbold og håndbold, men havde også en del år uden meget sport og træning, og i den periode var jeg på ingen måde glad for det, der skete med og i min krop. Den kom i dårlig form og kunne ikke klare de ting, som jeg ville have den til, uden at det gjorde ondt. Jeg fik eksempelvis ondt i ryggen og kæmpede mere på cykelstien. Jeg følte mig svag, og jeg hadede det. Endelig fik jeg taget mig sammen til at komme i gang med træningen igen og fokuserede dengang, som nu, meget på tungere styrketræning.

Hvad gør du for at holde et positivt syn på din krop?

– Jeg sørger for at behandle den godt og fokusere på de dele af den, jeg bedst kan lide. Jeg træner og spiser fornuftigt størstedelen af tiden, og er der noget, jeg er utilfreds med, må jeg gøre en indsats for at ændre på det. Hvis min krop har det godt og kan gøre de ting, jeg gerne vil have den til, er jeg mest glad for den. Jeg behandler den kort sagt som en god ven!

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_3.png

Læs også