https://imgix.femina.dk/media/bea4a1764d754c319ef89ec9f77a8857.jpg
Krop & velvære

Tørhed i skeden kan lindres

13. juni 2012
af Lene Byriel
Foto: Colourbox
Mange kvinder tror fejlagtigt at de skal leve med tørhed i skeden, men det kan forhindres og behandles.

For mange kvinder er sex en ubehagelig og smertefuld oplevelse på grund af tørre og ømme slimhinder, og det får dem til at miste sexlysten helt.

Tørhed i skeden, eller vaginal atrofi (den medicinske betegnelse for udtynding af væggen i skeden, der oftest mærkes som tørhed i skeden), påvirker mange kvinder, og en del tror fejlagtigt, at det er et problem, de er nødt til at leve med.

Læs også : Overvind overgangsalderen mangel på sex lyst

Læs med i artiklen herunder hvor du finder mere information om årsager til tørhed i skeden, og hvordan du kan behandle det.

Forandringer i overgangsalderen

Tørhed i skeden kan have flere årsager. En af de mest almindelige er de aldersbetingede forandringer, der sker i forbindelse med overgangsalderen. Vi er indrettet sådan, at når vi bliver ældre, falder produktionen af østrogen i æggestokkene. Det gør slimhinderne tyndere og mere sarte.

Enderne på nervetrådene kommer tættere på skeden og bliver mere følsomme over for gnidningsberøring, f.eks. ved samleje. Mange lader være med at søge læge, men det er ærgerligt, for der er findes flere effektive behandlingsmuligheder, der kan hjælpe på problemerne.

Aktivt sexliv forebygger tørhed og andre gener

En af de nemmeste måder at mindske problemerne på er at skrue op for sexlivet. Et aktiv sexliv kan nemlig forebygge tørhed og andre gener. Lystfølelse og jævnlig seksuel aktivitet sikrer en høj blodgennemstrømning i underlivet, så aldersforandringerne sker langsommere.

En amerikansk undersøgelse blandt 50-65-årige kvinder viser, at seksuelt aktive kvinder har langt færre symptomer på tørhed, kløe og svie i skeden end dem, der ikke er seksuelt aktive. Sørg for at bruge en god glidecreme, og gerne i rigelige mængder. Onaner hyppigt, det er både sundt og godt for krop og sjæl.

Østrogenbehandling mod tørhed i skeden

Hvis det ikke er nok at skrue op for sexlivet, så vær ikke bange for at gå til lægen. Det har vist sig, at lokal østrogenbehandling i skeden, f.eks. med creme eller stikpiller, er meget effektivt, når det drejer sig om at opbygge slimhinden igen, så tørheden forsvinder.

Selv om den lokale østrogenbehandling ikke er skadelig, er der mange kvinder, der stejler over at lade sig behandle med hormoner. Men ved den lokale behandling er der tale om en meget lille dosis, og der er ikke påvist nogen bivirkninger ved at få østrogen lokalt.

Tørhed i skeden rammer også unge kvinder

Også kvinder, der ikke er i overgangsalderen, kan være plaget af tørhed og ømhed i skeden. Problemet kan opstå efter en fødsel, ved stress, ved brug af p-piller eller i forbindelse med infektioner. For nogle kvinder er det kun et problem i forbindelse med sex, mens andre føler en svien eller brændende fornemmelse hele tiden, og den tørre skedeslimhinde bliver nemt beskadiget, så der opstår sår og infektioner. Hvis du er plaget af smerter eller tørhed, og med sikkerhed ikke er på vej i overgangsalderen, er det vigtigt, at du snakker med din læge eller en gynækolog for at finde ud af, hvad der er galt.

Læs mere om tørhed i skeden på Sundhed.dk

Læs også : Når tørhed i skeden bliver smertefuldt

Læs også