Solcreme
Krop & velvære

Sandt eller falsk: 5 myter om solbadning

Af All Over, redigeret af redaktionen 3. juli 2017
Det er meget godt at få grundfarven i solariet. Og en lille forbrænding gør huden klar til at tåle solen. Eller hvad? Læs med her, hvor vi afliver myterne om soldyrkning og giver dig gode råd til en sikker sommer i solen.

1. Hvis solcremen er af høj kvalitet, så er det nok at smøre sig ind en gang om morgenen – så holder det hele dagen.

Du er nød til at smøre dig ind flere gange om dagen med masser af solcreme. Men glem ikke, at tøj er den bedste solbeskyttelse.

2. Solens stråler er ikke stærke om morgenen og sent om eftermiddagen, så det er kun midt på dagen, at man har brug for solbeskyttelse.

I Danmark er solens stråler mindre kraftige end sydpå, men det betyder ikke, at man ikke kan blive forbrændt. Det er derfor vigtigt at beskytte sig ekstra midt på dagen, men man kan ikke sige at uv-stråling er ufarlig morgen og eftermiddag.

3. Det kan faktisk være godt, hvis man lige får lidt grund-kuløren i solariet, inden sommeren begynder.

Uva-stråler ælder huden og øger risikoen for hudkræft. Ud over at øge risikoen for kræft, gør solariet, at du tidligt i livet får rynker. Der findes ingen medicinske fordele ved at sole i et solarium.

4. D-vitamin er livsvigtigt og vi får det fra solen! Derfor er det sundere at være ude i solen end at holde sig i skyggen.

D-vitamin dannes i huden, når vi er i solen. Men vi har kun brug for meget små ”soldoser”, for at det er tilstrækkeligt. Det er kun mennesker, der ikke slet ikke får sol på huden, som kommer til at lide af D-vitaminmangel. Altså personer, der ikke opholder sig eller er helt tildækkede af tøj og også dækker ansigtet til udenfor.

5. Hvis man én gang har været forbrændt, så bliver huden immun – derefter kan man være længere i solen end tidligere.

Jo flere gange, og jo tidligere i livet du bliver forbrændt, jo mere øges risikoen for solskader og hudkræft.