Sådan træffer du miljøbevidste valg fra morgen til aften
Annonce
Krop & velvære

Sådan træffer du mere miljøbevidste valg fra morgen til aften

3. februar 2022
Annonce for Volvo. Foto: Shutterstock
Tag et kort bad fra morgenstunden, lav madpakker uden alufolie, og slet mails i løbet af dagen. Vi tager dig med på en dag med lidt ekstra omtanke for miljøet.
volvo

Vi vil så gerne gøre vores bedste. For vores børn, vores arbejdsgiver og for kloden. Men hvor arbejdsgiverens feedback gør os klogere, og børnenes udråb (for det meste) peger os i rette retning, så er det lidt sværere, når det kommer til kloden. For hvordan ved vi, hvordan vi gør den glad?

Der findes mange tips rundtomkring, men det kan være svært at finde hoved og hale i det hele. Derfor har vi samlet en række konkrete hverdagstips til dig, så du lettere kan forestille dig en hverdag med omtanke for miljøet.

Kl. 6: Tag koldere og kortere bade

Vi starter under bruseren, hvor du med fordel kan skrue ned for tiden, du bruger i badet. Måske det er her, du virkelig plejer at vågne op og blive klar til en god dag, men kortere tid under bruseren kan også gøre det – især, hvis du lader vandet være lidt koldere! Opvarmning af dit badevand koster nemlig energi og er en belastning for miljøet. Du kan også anskaffe dig en vandbesparende bruser.

Kl. 7: Smør grønne madpakker til børnene

Hvis du står for at smøre familiens madpakker, så kan du spare miljøet for meget, hvis du stopper med at bruge alufolie og plastikposer. Køb i stedet madkasser, du kan genbruge igen og igen, og pak maden ind i bivokspapir.

Kl. 8: Tænk over transporten

Hvad end du skal have børnene i skole eller blot skal transportere dig selv, så tænk over, hvilken type af transport du vælger. Kan det klares på gåben, på cykel eller med offentlig transport? Har du behov for at komme frem og tilbage i bil, så overvej, om du burde investere i en elbil. Er I flere, der skal frem og tilbage, kan I også indføre køreordninger.

Den nye Volvo XC40 Recharge er en enormt rummelig elbil med en elektrisk rækkevidde på op til 418 km*, så du uden problemer kan komme frem og tilbage på arbejde og sætte børnene af undervejs.

Volvo XC40

Kl. 10: Husk drikkedunken

Den mest bæredygtige måde, du kan slukke tørsten på, er ved at drikke vand fra hanen – så husk drikkedunken! Lad være med at købe en ny plastflaske hver dag, og prøv desuden at skære ned på dit forbrug af drikke på dåse, i flasker og kartoner.

Kl. 12: Vælg grønt i kantinen

Mange arbejdspladser har kantiner med buffet, og vi må nok desværre erkende, at det ikke er klodens favoritfrokostordning. Både er der en potentielt stor risiko for madspild, og der bliver ofte serveret meget kød. Undersøg, om I kan indføre kødfrie dage, eller prøv selv at skære ned på kødet eller at vælge kylling frem for oksekød. Du kan også overveje, om du helt vil melde dig ud af kantineordningen?

Kl. 14: Ryd op i indbakken

Mange er ikke klar over det, men det belaster faktisk miljøet at have mails liggende på sin computer. For selvom indbakken lader til at have uendeligt med plads, så opbevares al data på servere, der fylder og forurener. Sørg derfor for at slette de mails, du ikke længere skal bruge – og overvej, om du bør skære ned på mindre vigtige mails som ”tak” og ”i lige måde”.

Kl. 17: Køb ind med omtanke

Du ved måske allerede, hvad vi vil sige: Husk posen! Medbring et net hjemmefra, så du undgår altid at købe plastikposer, når du handler ind. Tænk desuden over, hvad du køber ind: Frugt og grønt er blandt de madvarer, der forurener mindst, så køb gerne masser af det, og helst lokalt og i sæson. Vælg kylling, fisk og svinekød frem for oksekød, og forsøg så vidt muligt at undgå for megen plastikemballage.

Kl. 18: Tænk over de små ting i køkkenet

Når aftensmaden skal klares, er der en masse små ting i køkkenet, du kan tænke over. Undgå for eksempel at lade vandhanen løbe hele tiden, mens du skræller dine gulerødder, fyld opvaskemaskinen helt op og overvej, om du kan bruge en brødrister i stedet for ovnen – eller vent med at tænde ovnen, til du skal bruge den.

Kl. 19: Vask ved lavere grader

… det er efterhånden begyndt at lyde som en lidt kedelig dag. Men tingene skal jo klares, og forhåbentlig er I flere, der hjælpes ad. Tøjet skal i hvert fald vaskes! Prøv at skære ned på skyllemiddel, når du vasker (eller undgå det helt?), skru ned for vasketemperaturen og overvej, om du kan hænge tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbleren.

Kl. 22: Fjern makeup uden vatrondeller

En dag er ved at gå på hæld, og du kan snart krybe under dynen. Men inden er der lige en renserutine, der skal klares. Skær ned på dit forbrug af vatrondeller, og brug i stedet genanvendelige vatrondeller eller undgå dem helt, når du renser dit ansigt fri for makeup og snavs. Så kan du gå i seng med god samvittighed.

Kilder: dr.dk, information.dk

*afhængigt af kørselsadfærden og andre eksterne faktorer.

Volvo XC40 Recharge

Volvo Cars

Volvo Cars er blandt verdens førende bilproducenter med en ansvarlig vision.

Volvo Cars har lanceret den fuldelektriske model, Volvo XC40 Recharge, der ikke blot er rummelig, men som også har en rækkevidde på 418 km ved ren strømdrift, og som skal bruge 37 minutter på en hurtigopladning fra 10 til 80 procent. Læs mere om bilen her.

Volvo Cars har et mål om at 25 % af alle Volvo-biler i 2025 skal bestå af genanvendte eller bio-baserede materialer. I 2030 er Volvos mål kun at producere elektriske biler, og i 2040 vil bilproducenten være klimaneutrale og have en komplet cirkulær forretningsmodel.

Volvo Cars er desuden den første bilproducent, der undersøger mulighederne inden for produktion i fossilfrit stål i samarbejde med SSAB.

Læs også