Sådan slipper du af med din kræsenhed
Foto Panthermedia
De fleste af hos har en eller flere fødevarer, vi ikke bryder os om. Og hos nogen af os er der tale om så mange fødevarer, at vi samlet set siger, at vi er kræsne.
Om du blot hader kaffe, eller om du er ramt af udpræget kræsenhed, kan det føles som en social udfordring. En ny bog kommer med en forklaring på, hvorfor de færreste er altspisende og giver løsningsforslag til, hvordan du kommer din kræsenhed til livs.
LÆS MERE: Hvorfor bliver vi kræsne? Få svaret her!
Kræsenhed kan være arveligt
Bogen 'Suffering Succotash, A Picky Eater's Quest To Understand Why We Hate The Foods We Hate' af Stephanie Lucianovic tager udgangspunkt i hendes egen kræsenhed samt forskning på området. Hun skriver bl.a., at forskning i 2008 fra University College London fastslog, at kræsenhed kan være 78 procent arveligt betinget. Herudover kan dine oplevelser med mad i barndommen efterlade både positive og negative associationer, som kan følge dig i voksenlivet.
Din madlyst er styret af følelser
Det sidste betegner Stephanie Lucianovic som en 'følelsesmæssig mave', hvor udgangspunktet er, at en eller flere tidlige madoplevelser kan sætte følelsesmæssige, vedholdende spor.
- Hvis du har besluttet, at noget mad er frastødende, så vil din krop reagere ved at lukke af over for lysten til det, skriver Stephanie Lucianovic. Det betyder imidlertid, at der er håb forude i forhold til at bearbejde forholdet til netop den fødevare, forklarer forfatteren.
Her får du fire udvalgte råd fra bogen til at overvinde din følelsesmæssige kræsenhed:
1. Udvid dit fødevareregi ved at præsentere dig selv for råvarer, der er tilberedt på en anden måde. Kombiner eksempelvis noget du kan lide med noget, du ikke bryder dig ret meget om, og se, om det sidste så glider ned alligevel.
LÆS MERE: Vil du gerne spise mere grønt i hverdagen, så får du her fem gode tips til at komme i gang.
2. Udfordr dig selv ved at lave nye simple retter med ingredienser, du ikke er meget for. Når du ved, hvad der er i en ret, vil du føle den nødvendige kontrol med, hvad du putter i munden bagefter.
3. Spis sammen med venner eller familie ved bordet. Hvis du spiser alene, forstærker du dine kræsne vaner.
4. Øg din viden om ernæring. Hvis det fx især er grøntsager, du ikke spiser, har du muligvis et alt for højt kolesteroltal.