https://imgix.femina.dk/media/ad9b2fcf18f845649be575a225c2bcee.jpg
Krop & velvære

Sådan får du et langt, sundt liv

8. april 2010
af Mette Møllevang
Foto: Shutterstock
Kender du egentlig de 8 kostråd? Og ved du hvorfor det er vigtigt at få sin søvn? Hvis ikke får du her en hjælpende hånd, og nøglen til det lange, sunde liv som vi alle drømmer om.

Et af de allervigtigste råd, når vi snakker om at få et langt sundt liv, er at passe sin søvn, lyder det fra Christin Sommer, personlig træner, sundhedscoach, kostvejleder og kvinden bag sundtmenneske.dk

"Hvis det er umuligt for dig at komme i seng så tidligt, så forsøg at gøre det før kl. 22.

Læs også:

For det er i tidsrummet 22-02, at de fysiske reparationer i kroppen foregår. Dvs. cellefornyelsen i både indre organer, muskler, hud osv.

Og de psykiske reparationer mellem kl. 2 og 6. Det er her, vi som genopladelige batterier lader helt af, for derefter at lade helt op.

Hvis du nat efter nat ignorerer kroppens krav om søvn, vil din hud snart blive slap og grå, håret hænge, det samme gælder humøret og energien, og kommer en influenza forbi, er du så godt som sikker på at få den," forklarer Christin Sommer.

Kosten og motionen

Og Christin Sommer opfordrer også til at kigge vores kost- og motionsvaner grundigt efter i sømmene.

"Hvis du spiser sundt og varieret og ikke for meget, så vil din vægt være derefter. Lev efter de 8 kostråd, de holder i det lange løb. Jeg har haft masser af klienter, der har tabt sig ved blot at følge dem," lyder det enkle råd fra kostvejlederen, der også opfordrer til at huske motionen.

"Når man dyrker motion, er det afgørende, at man vælger en type, man kan lide, for så er det nemmere at blive ved. En cykeltur, en daglig rask gåtur, dans, havearbejde, inlinere eller boksning - lige meget hvad, bare du får rørt dig," lyder det fra Christin Sommer.

"Sørg for at være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen, dvs. du skal have pulsen op mindst en gang om dagen. Det er bedre at være aktiv 30 minutter om dagen end 2 timer et par gange om ugen," forklarer Christin Sommer.

Motion og søvn og dermed et bedre humør og en slankere krop er altså en af de vigtigste veje til et langt og sundt liv.

Stop sukkertyven

Men Christin Sommer anbefaler også at kigge lidt nøjere på sukkerforbruget.

"Sukker er ikke kun tomme kalorier, dvs. kalorier, der ikke tilfører kroppen noget som helst andet end ekstra kalorier, der sætter sig. Det er også vanedannende, det giver dårlig og slap hud, og det tærer på kroppens mineraldepoter.

Hvis du er vant til at spise meget sukker, er det utrolig svært at stoppe fra den ene dag til den anden.

Prøv hellere at trappe ned. Men minimér under alle omstændigheder forbruget af sodavand, slik og kage så meget, du kan."

Husk også menneskerne omkring dig

Men også andre faktorer spiller ind.

- Man ved, at nære relationer i form af gode venner, en kæreste, børn eller familie er vigtige for sundheden og livsglæden.

De 8 kostråd der forlænger dit liv:

Hvis du vil leve længere og sundere, opfordrer sundhedscoach, kostvejleder og personlig træner Christin Sommer til at følge de 8 officielle kostråd.

  1. Spis 600 gram frugt og grønt om dagen (ca. seks stykker frugt eller grøntsager). Det nedsætter risikoen for kræft og hjerte-kar-sygdomme.
  2. Spis fisk to gange om ugen som hovedmåltid - eller en gang om ugen til hovedmåltid og næsten hver dag som pålæg. Fisk indeholder fiskeolier, D-vitamin, jod og selen, som alle er stoffer, du ikke får så mange af ellers.
  3. Spis fuldkornsbrød og kartofler, ris eller pasta - hver dag. Spis 75 gram fuldkornsprodukter hver dag f.eks. rugbrød og havregryn. Spar på det hvide brød. Spis gerne kartofler hver dag, de er rige på kostfibre. De kan udskiftes med ris eller pasta et par gange om ugen, men spis da mere frugt og grønt.
  4. Spar på sukkeret. Især fra sodavand, slik og kager. Søde sager indeholder mange kalorier og kun få vitaminer, mineraler og andre sunde stoffer, som er vigtige for kroppen. Søde sager giver mindre plads i maven til sund mad, og du risikerer at blive overvægtig.
  5. Vælg mager mælk, yoghurt og ost. Vælg magert kød, skær synligt fedt væk. Undlad eller skrab smørret på brødet, smid stegefedtet væk. Du har brug for fedt, men ikke for meget. Alt fedt er ikke lige sundt, brug helst planteolie. Spiser du for fedt, øger du risikoen for overvægt, hjerte-kar-sygdomme og diabetes.
  6. Spis varieret, og bevar normalvægten. Spis forskellige typer af brød, frugt, grønt, kød, mejeriprodukter og fisk dagligt. Så får du alle de vitaminer og mineraler, du har brug for. Bevæger vægten sig opad, så grib ind i tide. Lev efter kostrådene, spis mindre portioner og vær mere fysisk aktiv.
  7. Sluk tørsten i vand. Drik vand flere gange om dagen. Du har brug for en-halvanden liter væske om dagen. Vand slukker tørsten og indeholder nul kalorier.
  8. Vær fysisk aktiv - mindst 30 minutter om dagen. Bevæg dig i hverdagen, cykl på arbejde, tag trappen eller gå en tur. Det er en god idé at dyrke sport en eller flere gange om ugen. Du har godt af at røre dig hver dag, voksne mindst 30 minutter og børn mindst 60. Det hjælper dig med at bevare normalvægten og holde dig glad og rask. Det behøver ikke være 30 minutter i træk.
    Al bevægelse, der øger puls og åndedræt, tæller.

Læs også