Krop & velvære
8. juni 2017

Så stor betydning har dine tarme for din sundhed

For mange af os af er tarme - og hvad dertil hører - nok lidt af et tabu. Men der er faktisk mange (overraskende) grunde til at give dine tarme kærlig opmærksomhed.
Af: Mette Iversen, redigeret til web af Charlotte Kobberøe Fink
Så stor betydning har dine tarme for din sundhed

Foto: Panthermedia

Dine tarme betyder mere for din sundhed, end du måske lige tror

De seneste år er vores tarme et organ, som i stigende grad har fået mere og mere opmærksomhed fra forskerne. Og det med god grund! Vores tarmsystem er nemlig helt afgørende for både vores fysiske og psykiske sundhed livet igennem.

Billioner af bakterier

Vores tarme er otte meter lange og indeholder intet mindre end 50 billioner bakterier. Selvom bakterier ofte er noget, som vi forbinder med skidt, snavs og sygdom, så er bakterier også livsnødvendige.

– Farlige bakterier findes skam, men langt de fleste af dine 50 (måske op mod 100) billioner tarmbakterier vil det godt for dig. Som mennesker giver vi bakterierne mad og husly i et varmt og fugtigt indre klima – til gengæld arbejder tarmsystemet og bakterierne for os i døgndrift, forklarer Professor Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Fondens metabolisme center på Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Mave og tarme i topform: Disse ting skal du spise - og disse skal du undgå!

Tarmenes mange funktioner

Bakterierne i tarmene er afgørende for vores fordøjelse og forbrænding, men forskning har også vist, at bakterierne i tarmen har indflydelse på, om vi bliver syge.

70-80 procent af immunforsvaret bor nemlig i tarmsystemet. Her lærer immuncellerne, hvem de skal slå hårdt ned på, og hvem de skal lade leve i kroppen. Jo rigere og sundere bakteriekultur i tarmen, desto bedre bliver immunforsvaret – meget forsimplet – til at skelne mellem helte og skurke.

Stort set enhver kronisk sygdom kan på den ene eller anden måde kædes sammen med afvigelser i bakterierne i tarmen. For eksempel tyder forskningsresultater på, at overvægt af seks specifikke bakteriearter kan føre til forstadie til type 2-diabetes. Anden forskning peger på, at for meget kød fra firbenede dyr fremmer bakterier, som igen danner et stof, som øger risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne. I de fleste tilfælde ved man dog ikke, om forandringerne udløser sygdommen eller sker som følge af sygdommen.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du for oppustet mave

Bakterier styrer humøret

Og så er der en anden altafgørende del af kroppen, som tarmene også påvirker: Psyken. De fleste mennesker kender oplevelsen af, at psykisk pres og stress påvirker maven, fx i forbindelse med eksamen eller et vigtigt møde.

– Men psyken sender ikke alene kommandoer ned til tarmsystemet – der er i høj grad tale om en tovejskommunikation, forklarer Oluf Borbye Pedersen. Tarmsystemet og psyken har en samtale kørende hele tiden. Telefonforbindelsen mellem de to systemer hedder vagusnerven, og igennem den flyder en strøm af signalstoffer.

Nu er det store spørgsmål så, præcis hvordan livet i tarmen styrer psyken.

I en række berømte forsøg med mus ændrede forskere på dyrenes sammensætning af tarmbakterier og kunne til deres store overraskelse påvirke musenes adfærd. Forskere har skabt mere ængstelige, livligere, optimistiske, overmodige og indadvendte mus eller mus med en bedre hukommelse. I et forsøg kappede forskerne efterfølgende vagusnerven, hvilket stoppede tarmsystemets påvirkning af hjernen.

Nu er næste step så at finde ud af, om resultaterne fra mus kan overføres til mennesker. Videnskaben er i fuld gang med at finde svarene. For eksempel forsker Oluf Borbye Pedersen og hans kolleger lige nu i sammenhængen mellem skizofreni og tarmbakterier. Og vi ved for eksempel allerede, at tarmbakterier i samarbejde med celler i tarmvæggen producerer signalstoffer som for eksempel lykkestoffet serotonin - og at ubalance i produktionen af serotonin kan give depressioner.

Læs også