Pluk din mad på engen
Foto: Panthermedia
Ifølge Anemette Olesen, som har samlet mad i naturen i snart 40 år, er der ikke mange ting, du skal være bekymret for, når du samler mad i skoven eller på engen. Der er nogle enkelte farlige undtagelser, så vær sikker på, at det, du plukker, ikke er farligt for dig. Rå hyldebær, planterne digitalis og gifttyde er eksempler på noget, som kan gøre dig meget syg – endda med livstruende. Derudover kan du med fordel rådføre dig, med din sunde fornuft. Pluk ikke steder, hvor jorden er forurenet, tæt på trafikerede veje eller steder, hvor der bliver sprøjtet med gift.
3 x mad fra naturen
Der findes rigtig mange sunde og spændende planter, som du kan samle på de danske enge og i skovene. Nogle er mere udbredte end andre. Selvom det kan være sjovt at gå på jagt efter noget meget anderledes, så er Anemette Olesens favoritter at finde mellem nogle af de mest almindelige:
- Min favorit er brændenælde. Den har jeg i maden hver dag, og den kender de fleste. Der er ingen planter, der overgår den i næringsværdi, og så er den meget alsidig. Den kan bruges i stuvninger, suppe, te, fars eller brød. Hvis jeg ikke spiser den frisk, tørrer jeg den og pulveriserer den.
- På andenpladsen kommer hvidmelet gåsefod. Den er noget af det allerbedste. Det er en såkaldt indikatorplante, som kommer der, hvor jorden er næringsrig, og planten indeholder også i sig selv meget næring. Smagen minder om spinat, men den indeholder endnu mere næring. Den vender jeg eksempelvis på panden og serverer på rugbrød, evt. med et spejlæg ved siden af. Jeg tror, at det er et spørgsmål om tid, før den kan købes på frost i supermarkedet, så god er smagen og så indeholder den samtidig masser af næring. Ikke mindst frøene, som minder om quinoa, og planten er da også fra samme familie.
- Vilde roser kommer på tredjepladsen. Dem har jeg en særlig kærlighed for og bruger dem til saft, sirup, i salater, kandiserer dem eller laver fine perler af dem. Det er kun fantasien, der sætter grænserne.
Noma serverer planter fra naturen
Det er ikke kun Anemette Olesen, som har fået øjnene op for de planter og urter, man kan samle i naturen. Også flere gourmetrestauranter – og herunder vores verdensberømte Noma – bruger planter, der er samlet i naturen til at friske deres retter op og give både den rette smag, karakter og oplevelse på tallerkenen.
Anemette Olesen driver i dag virksomheden og forlaget Skarresøhus, hvor du blandet andet kan købe grundbogen ”Spis dit ukrudt”, som hjælper dig godt i gang både med at samle og anvende naturens planter og urter i køkkenet. Anemette Olesen holder også kurser og foredrag om natur og planter. Du kan læse mere eller bestille bogen på Anemetteolesen.dk.