Miljøet i haven
Krop & velvære

Pas på miljøet og dig selv

23. maj 2017
af Annette Aggerbeck
Foto: Panthermedia/All Over Press
Værn om miljøet. Så passer du nemlig også bedre på dig selv. Ifølge miljø- og sundhedsforskere er der god grund til at tro, at nogle former for allergi og sydom kan hænge sammen med for eksempel kemikalier i vores hverdag. Her får du tips til at undgå kemikalier, der kan påvirke dit helbred negativt.

De fleste af os ved efterhånden, at miljøet har stor betydning for vores sundhed, fordi det kan gå ud over vores helbred, når vi for eksempel forurener den luft, vi indånder, med giftig bilos eller bruger hverdagsprodukter med hormonforstyrrende stoffer.

I disse år forskes der meget i, hvordan vores omgivende miljø påvirker vores helbred. Miljø- og sundhedsforskerne har dog en begrundet mistanke om, at der er en sammenhæng mellem allergi, sygdom og miljøet omkring os – for eksempel at kemiske stoffer med hormonforstyrrende effekter kan være grunden til, at kvinder udvikler brystkræft.

Mange af os er ikke klar over, at den måde, vi bruger vores køkkengrej på, kan være sundhedsskadeligt for os. Eller at en flot ny kjole kan være fyldt med kemikalierester.

Hjælp miljøet - tjek dit køkkengrej

Vi tænker måske ikke over det, men køkkengrej kan indeholde stoffer, som kan vandre over i maden og dermed ind i den mad, som vi spiser. Køkkengrej må dog ikke være fremstillet på en sådan måde, at det afgiver smag, lugt og stoffer i mængder, der kan være skadelige for os.

Køkkengrej kan dog afgive kemiske stoffer, hvis de ikke anvendes korrekt – for eksempel hvis en plasticbeholder, der ikke kan tåle det, opvarmes eller udsættes for varme fødevarer.

Det kan du gøre:

· Brug kun ting i dit køkken, som er egnet til fødevarer.

· Vask nye kopper og køkkengrej, før du bruger det første gang.

· Kassér gammelt slidt køkkengrej, fordi det kan frigive skadelige stoffer.

· Put ikke varme fødevarer i melaminplast, og put ikke melaminplast i mikrobølgeovnen.

· Brug ikke gryder eller folie af aluminium til sure fødevarer, fordi de kan opløse aluminium. Så kom frugtgrød og tomatsauce i glas, porcelæn eller plastskåle dækket med for eksempel plastfilm eller et låg.

· Undgå meget høje temperaturer på tomme teflonpander, da de ellers kan frigive skadelige stoffer.

· Opbevar ikke alkohol i krystalkarafler, hvis der f.eks. er vin tilbage efter en aften med gæster. Krystalglas indeholder op til 24 procent bly, som særligt sure drikkevarer, som for eksempel portvin, får frigivet. Så hæld hellere vinen tilbage på den flaske, du købte den i.

Kilder: Madmedmindrekemi.dk, Foedevarestyrelsen.dk

Skån miljøet - tag på miljøvenlig ferie

Dit tøj har kemikalierester

Vi kan blive udsat for sundhedsskadelige kemikalier som farvestoffer og bakteriedræbende midler, fordi nyt tøj ofte indeholder rester efter alle de kemikalier, der bruges ved produktionen.

Det er vi ikke altid opmærksomme på, når vi glæder os over at tage den kjole, vi købte om eftermiddagen, på til en parmiddag samme aften. Ikke kun tøj kan indeholde kemikalierester – det kan alle nye tekstiler.

Det kan du gøre:

· Selvom du synes, at det er synd at vaske nyt tøj, fordi det allerede efter første vask ser mere slidt ud, så gør det for en sikkerheds skyld, før du tager det på første gang. Det samme gælder nyt sengetøj, nye badekåber og håndklæder.

· Køb tøj og tekstiler med miljømærkerne Blomsten og Svanen eller vælg tøj, der er mærket med Øko-Tex.

· Hold dig fra tøj, der har været behandlet med bakteriedræbende midler. Gå tøjet efter og læg mærke til, om det har et mærke, hvor der står, at det er bakteriedræbende, antibakterielt eller lugtfrit.

Kilde: Mst.dk

Læs også